Přinášíme vám recept na nadýchaný zeleninový koláč se salámem a sýrem, který vás okouzlí svou bohatou chutí a připomene vám tradiční domácí pečení od babičky. Tento koláč je plný šťavnaté zeleniny, lahodného salámu a sytého sýra, které se ve spojení s křehkým těstem rozplynou na jazyku. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Připravte si ho pro rodinné oslavy, večírky nebo jen tak pro potěšení svého chuťového pohárku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nadýchaný pečený zeleninový koláč se salámem a sýrem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- jedna lžička cukru
- jedna čajová lžička sušeného droždí
- 200 ml teplého mléka
- 50 ml teplé vody
- 2 vaječné bílky
- 50 ml oleje
- 500 g mouky
- 1,5 lžičky soli (nebo podle chuti)
- 200 g sýra (my jsme použili mozzarellu)
- 100 g parizeru nebo klobásy
- kopr – podle chuti
- jedna sladká paprika
- 2 rajčata
- 2-3 stroužky česneku
- 2 žloutky + 1 lžíce mléka (na potření koláče před pečením)
- semínka sezamu (na zdobení dortu)
- krém (na vymazání plechu a koláče po upečení)
Jak budeme postupovat:
1) Do hluboké mísy nalijte teplé mléko a teplou vodu. Přidejte cukr, sušené droždí a bílky. Míchejte metličkou do hladka.
2) Přidejte olej. Míchejte.
3) Přidejte nasekaný kopr, česnek prolisovaný lisem na česnek, na kostičky nakrájenou papriku, na kostičky nakrájený salám, rajčata zbavená semínek a nakrájená na kostičky.
4) Přidejte sůl.
5) Postupně přidejte prosátou mouku. Uhněteme velmi měkké a lepivé těsto.
6) Vmíchejte nastrouhaný sýr. Těsto ještě jednou prohněťte.
7) Těsto přeneste na máslem vymazaný plech. Rovnoměrně rozetřete naolejovanýma rukama.
8) Povrch potřete žloutky smíchanými se lžící mléka pomocí silikonového štětce.
9) Poté navlhčete prsty žloutkovou směsí, udělejte na povrchu těsta 2 soustředné kruhy a prostřední kruh rozdělte na kosočtverce (jako na obrázku níže).
10) Koláč posypte sezamovými semínky.
11) Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
12) Ještě horké potřete trochou másla, aby kůrka změkla.
13) Nechte koláč trochu vychladnout, pak ho naporcujte a s chutí podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!