Nedokážete si představit krásné letní dny bez čerstvého a šťavnatého melounu? Přinášíme Vám velmi inovativní recepty na přípravu marinovaného melounu na dva způsoby. Můžete ho dát do třílitrových sklenic nebo ho můžete naložit do hrnce. Způsob, který si vyberete, je jen na Vás. Půjdeme do toho?
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Marinovaný meloun v sklenici
Co budeme potřebovat:
Do třílitrové sklenice:
- meloun – tolik, kolik se vejde
- jedna špetka jedlé soli
- 4 lžíce strouhaného cukru
- jedna čajová lžička 70% octa
Jak budeme postupovat:
1) Meloun dobře omyjte. Částečně ji oloupejte a nakrájejte na kousky.
2) Kousky melounu přendejte do sterilizovaných třílitrových sklenic.
3) Sklenice naplňte vroucí vodou a přikryjte sterilizovanými víčky. Meloun nechte 30 minut louhovat.
4) Po 30 minutách slijte vodu ze sklenic do hrnce a připravte z ní marinádu: přidejte sůl a cukr. Výsledný roztok promíchejte a přiveďte k bodu varu.
5) Do každé sklenice přidejte lžičku 70% octa. Poté je naplňte horkou marinádou.
6) Sklenice zakryjte víčky a pevně je uzavřete.
7) Otočte je dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou, dokud zcela nevychladnou.
8) Výsledné plechovky uložte na skladovací místo.
Marinovaný meloun v hrnci
Meloun naložený v hrnci lze skladovat přibližně 30 dní. Pokud se marinuje ve vzduchotěsném kastrolu, prodlouží se doba trvanlivosti až na 6 měsíců (v chladu).
Co budeme potřebovat:
- červený meloun
- jeden stroužek česneku
- jeden svazek kopru s pupeny
Na 1 litr vody:
- 50 ml 6% octa
- 4 lžíce cukru
- jedna špetka jedlé soli
Jak budeme postupovat:
1) Meloun dobře omyjte a nakrájejte na větší kousky než v prvním receptu. Kůru nemusíte loupat.
2) Nakrájejte snítky kopru na kousky a česnek na silné plátky.
3) Polovinu kopru a česneku rozprostřete na dno velkého hrnce (my jsme použili sedmikilový hrnec).
4) Do hrnce přidejte kousky melounu. Na povrch rozprostřete zbylý kopr a česnek.
5) Připravte marinádu: ve vodě rozpusťte sůl, cukr a ocet. Výsledný roztok přiveďte k bodu varu.
6) Meloun na pánvi přelijte horkou marinádou. Musíte ho jím zcela zakrýt.
7) Na kousky melounu položte talíř a závaží, aby nevystoupily na povrch marinády. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu a poté je uložte na 24 hodin do chladničky.
8) Za 24 hodin bude marinovaný meloun hotový! Podávejte ji s velkým potěšením!
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!