Želatinový jahodový dort s mandlemi a mascarpone krémem je lahodným a osvěžujícím dezertem, který si zamilujete. Kombinace šťavnatých jahod, křupavých mandlí a krémového mascarpone vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Tento dort je ideální pro sladké odpoledne u šálku kávy nebo jako závěrečný dortový dort na oslavě. Připravte si tento výjimečný dort a dopřejte si okamžik sladkého rozkoše.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Želatinový jahodový dort s mandlemi a s mascarpone krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto s mandlemi:
- 1/2 šálky měkkého másla – (120 g)
- 1/2 šálky cukru – (120 g)
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 3 vejce (M)
- špetka soli
- 1 + 1/3 šálky mletých mandlí – (140 g)
- 1/3 šálky mouky – (40 g)
- 2 lžičky prášku do pečiva – (8 g)
Krém:
- 1/2 šálky smetany ke šlehání – (100 ml)
- 2 lžičky stabilizátoru šlehačky (např. Dr. Oetker)
- 200 g smetanového sýra, mascarpone, ricotty nebo zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 šálky moučkového cukru – (40 g)
- 2 lžičky stabilizátoru šlehačky (např. Dr. Oetker)
- citronová kůra
Poleva:
- 1,5-2 kg čerstvých jahod
- 1 lžíce cukru
- šťáva z jahod
- 2 sáčky dortové polevy, kukuřičného škrobu, pudinkového prášku nebo želé – (8 lžiček)
- 4 lžíce cukru
- 1 + 3/4 šálku vody nebo džusu – (400 ml)
Na zdobení a posypání:
- nasekané pistácie
Jak budeme postupovat:
1. Očistěte čerstvé jahody, nakrájejte na kousky, posypejte je cukrem a nechejte vyluhovat.
2. Do misky si dejte měkké máslo, přisypejte cukr, vanilkový cukr, přidejte rozklepnuté vejce, špetku soli – vyšlehejte, pak nasypejte mleté mandle, přisypejte mouku, prášek do pečiva – pokračujte ve šlehání.
3. Následně jsi připravte kruhovou formu o průměru 26 cm vyloženou pečicím papírem a nalijeme do ní těsto.
4. Pečte ho v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C a po upečení nechte těsto vychladnout.
5. Smetanu nalijte do mísy, přisypte stabilizátor šlehačky – dobře promíchejte, poté přidejte krém mascarpone, ricottu nebo zakysanou smetanu, pak přisypejte vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt, moučkový cukr, stabilizátor šlehačky a přidejte nastrouhanou citronovou kůru – dobře promíchejte.
6. Upečené těsto vyjměte z formy a překlopte na talíř, položte na něj obruč vyložený fólií a nalijte na něj krém, pěkně ho rozetřete, uhlaďte a pak rozprostřete na něj pocukrované jahody.
7. Šťávu z jahod nalijte do malého hrnce, přisypte cukr dortovou polevu, pudinkový prášek nebo želé – promíchejte, pak přilijte vodu/džus a přiveďte k varu.
8. Polevou přelijte jahody a můžete také ozdobit nasekanými pistáciemi, záleží na vás!
9. Podávejte ho hlavně s láskou a grácií.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!