Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na česnekové placky. Příprava placek vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám vynikající oběd nebo večeře. Určitě si je připravte!
Česnekové placky
Co budeme potřebovat:
- 60 ml teplé vody
- 2 lžíce sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 500 g mouky
- 1/2 lžičky soli
- 180 ml teplého mléka
- 2 lžíce oleje
- 185 g bílého jogurtu
Ostatní:
- mouka – na posypání plochy
- olej – na vymazání mísy
- 6 stroužků česneku
- svazek petrželky – podle chuti
- máslo – na potíraní placek
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy nalijte teplou vodu, přidejte sušené droždí, cukr, promíchejte lžící a nechte 10 minut odležet.
2. Mouku prosejte přes síto do mísy. Osolte, přidejte směs droždí, teplé mléko, olej, bílý jogurt a rukama promíchejte a vypracujte těsto.
3. Těsto vyválejte na čisté ploše posypané moukou po dobu 4-5 minut.
4. Poté ho vložte do mísy vymazané olejem a nechte ho 1 hodinu odpočívat.
5. Mezitím nasekejte česnek a petrželku nadrobno.
6. Po jedné hodině by mělo být těsto vzdušné a měkké.
7. Čistou plochu potřete olejem, položte na ni těsto a rozdělte ho na 12 stejných dílů.
8. Z každého dílu vytvořte velkou kouli, vyválejte ji na povrchu posypaném moukou a vytvarujte placku.
9. Na placku rozetřete nasekaný česnek a petrželku.
10. Dejte je na pánev a smažte je 2 minuty na středním plameni z obou stran dozlatova.
11. Nakonec je ještě potřete máslem a podávejte s velkou chutí a radostí.
12. Dobrou chuť!