Jak vybrat lednici na chalupu: Zvažte nejen velikost a spotřebu energie

Bez lednice se neobejdete ani na chalupě. Ať už vyrážíte pravidelně každý víkend nebo tam trávíte jen pár dní v roce, výběr ledničky nepodceňujte. Přečtěte si, jaké základní parametry vás u nové lednice budou nejvíce zajímat a co při výběru určitě nepodcenit.
jak vybrat lednici na chalupu: zvažte nejen velikost a spotřebu energie

Na velikosti lednice a umístění záleží

Žádný prostor není nafukovací, takže si jako první při výběru lednice zkontrolujte hlavně její velikost. Pamatujte na to, že lednička by neměla stát přímo u zdrojů tepla jako je například pečící trouba. Ani přímé slunce ji příliš nesvědčí. Takže postavit ji naproti oknu, do kterého půl dne praží sluníčko také není nejlepší nápad.

Lednice nemusí nutně stát v kuchyni, i když je to samozřejmě nejpraktičtější. Nebojte se ale ledničku umístit klidně do chodby nebo komory, pokud je kuchyň příliš malá a lednice by v ní zabírala zbytečně mnoho místa.

Možná se vám líbí praktická a prostorná americká lednice. Pokud vám to prostory chalupy umožňují, pak vám tyhle dvoudvéřové lednice nabídnou opravdu hodně úložného prostoru. Oceníte ji především v případech, kdy vyrážíte na chatu ve více lidech a vezete s sebou hodně jídla.

Pozor na spotřebu energie

Zvlášť v době rostoucích cen energií si před pořízením lednice zkontrolujte také energetický štítek. Ty nedávno prošly další změnou a už na nich nenajdete často matoucí znaménka plus.

Systém označování elektrospotřebičů se od března 2021 vrátil k původní zavedené škále písmen od A do G. A na štítku přibyly také další povinné informace.

Na energetickém štítku lednice se zaměřte na:

  • Třídu energetické účinnosti – pro volně stojící ledničky se jako minimální doporučená energetická třída doporučuje B.
  • Roční spotřebu elektřiny – ledničky v energetické třídě A spotřebují kolem 100-200 kWh za rok. Jejich pořízení je sice dražší, vrátí se vám to ale v nižším účtu za elektřinu. Méně úsporné lednice totiž dokážou spolykat až čtyřikrát více elektřiny.
  • Hlučnost – hlučná lednice vás bude otravovat, pokud máte v její blízkosti místa na spaní. Zvuky lednice mohou totiž váš spánek narušit. Na štítku najdete hlučnost lednice uvedenou v decibelech. Za tichou lze považovat lednici s hlučností do 39 dB.

Kdy se hodí kombinovaná lednice s mrazákem

Samostatnou lednici si dneska pořídí málokdo. Kombinovaná lednice s mrazákem totiž nabízí další úložný prostor a pomůže vám dlouhodobě skladovat ovoce, zeleninu, maso nebo třeba houby.

Obzvlášť na chalupě oceníte možnost nechat v mrazáku zásoby jídla, které si pak můžete během chvíle připravit. Nezapomeňte si u kombinované ledničky také zkontrolovat energetický štítek. Mrazák přirozeně spotřebu energie trošku zvýší.

Vnitřní uspořádání lednice nepodceňujte

Abyste se v lednici dobře vyznali a dokázali v ní třídit potraviny podle druhů, vybírejte si lednici s praktickým vnitřním uspořádáním.

Ideální jsou lednice, které mají samostatné přihrádky a boxy na ovoce a zeleninu, vyhrazené poličky na mléčné produkty nebo vajíčka.

Ty rozhodně nedávejte do dvířek. Kvůli častému otevírání tam nejvíce kolísá teplota, což výrazně snižuje trvanlivost vajíček.

Mléčné výrobky, maso a vajíčka umístěte ideálně do spodní police, kde nejméně kolísá teplota.

Pokud chystáte třeba velkou oslavu nebo grilování na zahradě, pak se v lednici hodí také vyhrazené místo, kde pohodlně vychladíte láhve vína, plechovky s pivem nebo džusy.

Ideální jsou také police, které můžete v případě potřeby vyndat. To se hodí třeba když chcete do lednice vložit větší dort, vyšší kastrol s jídlem nebo karafu s domácí limonádou.

Jaké užitečné funkce lednice si pohlídat

Kromě schopnosti udržet potraviny déle čerstvé nabízí moderní lednice i další užitečné funkce, které vám zpříjemní a zjednoduší život.

No Frost – díky téhle funkci se v lednici nevytvoří nepříjemná ledová krusta a námraza. Námraza zvyšuje spotřebuje energie, takže vám funkce no frost šetří jak čas s odmrazováním a čištěním lednice, tak i peněženku.

Antibakteriální ochrana – některé lednice jsou uvnitř chráněné vrstvou s obsahem stříbra, které zamezuje množení bakterií. Díky tomu jsou potraviny v bezpečí a vydří déle čerstvé.

Prázdninový režim – ideální funkce pro lednici na chalupu. Na ledničce si totiž můžete nastavit režim, který udrží v lednici teplotu kolem 12°C. V takovém prostředí vydrží trvanlivé potraviny několik dní.

Pokud na chatu jezdíte jen nárazově, je ideální před odjezdem všechny potraviny z ledničky vyndat a lednici vypnout. Pokud ale vyrážíte na chalupu v létě pravidelně každý víkend, můžete v lednici bez obav nechat trvanlivé potraviny, které nejsou náchylné na rychlou zkázu.

Nezapomeňte ale na to, že pokud opouštíte chalupu na zimu a nebudete tam pravidelně topit, ledničku určitě nechte vypnutou. Jakmile totiž okolní teplota klesne natolik, že je nižší než v lednici, můžete si ledničku nenávratně poškodit.