Připravte se na neuvěřitelně chutný zážitek s naším receptem na mřížkový máslový chlebík z domácího lístkového těsta. Tento pečivový poklad je plný křehkosti a lahodnosti, které společně tvoří dokonalou chuťovou symfonii. Každý kousíček tohoto chlebíku je prostoupen máslovou vůní a krásnou mřížkou, která dodává nejen estetický, ale i chuťový rozměr. Připravte si tento mřížkový máslový chlebík a nechte se unést jeho křehkou dokonalostí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Mřížkový máslový chlebík z domácího lístkového těsta
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 500 g chlebové mouky
- 20 g cukru
- 12 g sušeného droždí
- 8 g soli
- 200 ml teplé vody
- 200 ml teplého mléka
- 80 ml rostlinného oleje
- 150 g mouky
- 40 g měkkého másla
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy prosejte chlebovou mouku, přisypte cukr, sůl – dobře promíchejte, pak udělejte důlek, poté přilijte teplou vodu, teplé mléko, olej – promíchejte a nakonec ještě přisypejte prosátou mouku a ručně uhněťte těsto.
2. Připravte si čistou plochu vysypanou moukou a z těsta vytvarujte velkou kouli a rozdělte ji na 8 stejných dílů.
3. Z každého dílu udělejte kuličku a položte je na čistou desku. Přikryjte utěrkou a nechejte 10 minut odpočívat.
4. Následně každý díl rozválejte válečkem do tvaru kruhu, potřete máslem a naskládejte je na sebe, přikryjte sáčkem a uložte na 1 hodinu do lednice.
5. Po 1 hodině těsto rozválejte na jeden velký kruh a potřete ho celý máslem, pak ho srolujte do tvaru šneku. Položte na talíř, přikryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
6. Pak těsto opatrně rozválejte a položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho vejcem, aby bylo krásně zlatavé a udělejte do něj zářezy, ale ne úplně.
7. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.
8. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda je chleba upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby.
9. Podávejte ho s láskou a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!