Dopřejte si pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na lahodný dort s listovým těstem, pomeranči a krémem z řeckého jogurtu je tím pravým.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort s listovým těstem, pomeranči a krémem z řeckého jogurtu
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 500 g lisové těsto
- pomerančový džus
- cukr
Pro oranžové složení:
- 300 g pomerančové dužiny (2-3 pomeranče)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
Na krém:
- 350 ml smetany ke šlehání min. 30 %
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 g řeckého jogurtu
Ostatní:
- moučkový cukr – na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Listové těsto rozkrojte na polovinu. Kousky těsta položte na pečicí papír.
2. Z kousku těsta vykrojte kruh o průměru 22 cm. Propíchejte ho vidličkou, pak ho potřete pomerančovou šťávou a posypte cukrem. Zbývající kousky nechte kolem kruhu. Papírovou horní část přeneste na plech.
3. Z druhého kousku těsta vykrojte kruh o průměru 20 cm. Nakrájejte na 12 dílů. Potřete je pomerančovou šťávou a posypte cukrem.
4. Pečte těsto 15-20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
5. Nechte těsto vychladnout.
6. Připravte si pomerančovou směs: Pomerančovou dužinu a kůru vložte do hrnce se silným dnem. Přidejte cukr a škrob. Za stálého míchání směs vařte 5 minut na mírném ohni.
7. Odstavte z ohně a za častého míchání nechte zcela vychladnout.
8. Připravte si krém: Smetanu ke šlehání (studenou, právě vytaženou z lednice) a moučkový cukr šlehejte mixérem, dokud se neobjeví měkké špičky.
9. Přidejte řecký jogurt. Mixujte, dokud se neobjeví tuhé špičky.
10. Sestavte dort: Celý koláč položte na talíř. Vyrovnejte jej nastavitelným kroužkem.
11. Na první vrstvu rozetřete polovinu krému a na ni polovinu pomerančové směsi, okraje nechte volné.
12. Přidejte zbývající smetanu. Zbytek pomerančové směsi rozetřete na povrch a lžičku si nechte stranou.
13. Rozdělenou vrchní část dortu naaranžujte na dort. Do středu dortu dejte lžíci pomerančové směsi.
14. Dort uložte do chladničky alespoň na 2-3 hodiny (nejlépe přes noc).
15. Oddělte je od kroužku tenkým nožem. Okraje pokryjte kousky listového těsta, které vám zbyly po vykrajování vršků a které jste rozdrobili rukama. Posypte je moučkovým cukrem.
16. Dort s velkým potěšením naporcujte a podávejte!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Božský pomerančový dort s piškotovým základem a smetanovým krémem!