Šťavnaté a lahodné vepřové závitky jsou na svátečním stole vždy aktuální! Snadno se připravují na pánvi nebo v troubě a umožňují neomezené experimentování: jejich náplně lze měnit podle chuti a fantazie. Masové závitky lze podávat s libovolnou přílohou. Můžete si je také připravit předem a uložit do mrazáku.
Co budeme potřebovat:
- 800 g vepřových kotlet
- jedna cibule
- 200 g sýra
- 4 nakládané okurky (malé)
- 100 g másla
- 4 stroužky česneku
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- zelenina – podle chuti
- mouku nebo strouhanku – na obalení
- olej – na smažení
Tyto závitky lze připravit z kuřecích prsou.
Další příklady náplní: sušené švestky, sušené meruňky, pečené houby, jakákoli zelenina atd.
Jak budeme postupovat:
1. Vepřové maso omyjte a osušte. Nakrájejte je na 7-8 mm silné plátky.
2. Každý plátek masa přikryjte potravinovou fólií a z obou stran do něj udeřte paličkou na maso. Měla by být plochá a velmi tenká.
3. Měkké máslo smíchejte s prolisovaným česnekem a nasekanou zeleninou (my jsme použili kopr).
4. Nakládané okurky protáhněte velkým struhadlem.
5. Sýr protáhněte velkým struhadlem.
6. Každý plátek masa posypte solí a mletým černým pepřem (z obou stran). Potřete lžičkou ochuceného másla. Pak k jednomu z jeho kratších okrajů položte přiměřené množství nastrouhané okurky a strouhaného sýra.
7. Plátek masa srolujte do kompaktní rolády a boční okraje přehněte dovnitř, aby se náplň co nejlépe uzavřela. Volný okraj rolády zajistěte párátkem nebo ji omotejte potravinářským provázkem.
8. Obdobně postupujte při přípravě všech závitků.
9. Závitky obalte v mouce nebo ve strouhance.
10. Smažte je na dobře rozpálené pánvi, do které jste nalili malé množství oleje: na vysokém ohni ze všech stran. Díky tomu bude maso šťavnatější a chutnější a závitky budou lépe držet tvar.
11. Nakrájejte cibuli na tenké půlměsíčky a rozložte je na plech.
12. Opečené závitky položte na povrch a odstraňte z nich párátka nebo potravinářskou nit.
13. Přikryjte plech hliníkovou fólií. Závitky pečte 35-40 minut v troubě vyhřáté na 180-190 °C.
14. Pokud chcete, můžete je posypat strouhaným sýrem a zapékat dalších 10 minut, dokud se nerozpustí, bez alobalu.
15. Masové závitky podávejte s oblíbenou přílohou.
Přejeme vám dobrou chuť.