Když se vrátíte domů pozdě večer, máte hlad, ale to poslední, co se vám chce, je stát hodiny u sporáku, hodí se recept na rychlou, snadnou a chutnou večeři. Určitě vyzkoušejte tento dnešní recept na domácí housky plněné chutnou směsí z mletého masa.
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 1 sklenice vody
- 200 ml teplého mléka
- 1 vaječný bílek
- 5 g instantního droždí
- 20 g cukru
- 240 g hladké mouky
- 5 g soli
- 25 g másla
Mletá směs:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 30 ml rostlinného oleje
- 120 g mletého hovězího masa
- 2 g tymiánu
- 2 g zrnek černého pepře
- 4 g soli
- 2 g sladké papriky
- 2-3 rajčata
- plátky sýra čedar
Ostatní:
- 30 g kečupu
- 30 g majonézy
- sezamové semínka
Na potření:
- 1 žloutek
- 20 ml mléka
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte vodu, mléko, bílek, instantní droždí, cukr, promíchejte a přidejte mouku a sůl. Vše důkladně prohněťte, až získáte těsto.
2. Poté do těsta přidejte máslo a rozetřete ho do těsta. Hněťte rukama. Mísu zakryjte potravinovou fólií a počkejte 25 minut.
3. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Vložte je na pánev s olejem a nechte cibuli vařit, dokud nezměkne.
4. Poté přidejte mleté hovězí maso, promíchejte a vařte na mírném ohni. Posypte tymiánem, černým pepřem, solí a mletou sladkou paprikou. Promíchejte a pokračujte ve vaření.
5. Po 25 minutách těsto zkontrolujte. Mělo by být nadýchané a vykynuté.
6. Čistou plochu posypte moukou a položte na ni těsto.
7. Rozdělte těsto na 9 stejných dílů a vytvořte kuličky. Rozložte ho na šířku 15 cm a rozválejte válečkem na těsto.
8. Kečup smíchejte s majonézou.
9. Na rozválené těsto nejprve položte směs mletého masa, pak směs kečupu a majonézy, rajčata nakrájená na kostičky, plátek sýra čedar a z každé z nich vytvořte kuličku.
10. Položte je na plech s pergamenovým papírem. Přikryjte je utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
11. Buchty se nafouknou a potřete je směsí žloutku a mléka a posypte sezamovými semínky.
12. Pečte je v předehřáté troubě 15 minut při 180 °C.
13. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda jsou upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
14. Podávejte je se skvělou chutí a šarmem.
15. Dobrou chuť!