Vstupte do světa italské kuchyně s našim jedinečným receptem na Lilkové Lasagne. Tento moderní twist na tradiční italské jídlo využívá bohaté chutě lilků pro vytvoření něčeho skutečně speciálního. Připravte se na gastronomickou cestu, která vás přenese přímo do srdce Itálie, aniž byste museli opustit pohodlí své vlastní kuchyně!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nejchutnější lilkové lasagne
Co budeme potřebovat:
- 2 velké lilky – (700 g)
- olivový olej – na polití
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
Omáčka:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 600 g rajčatové pyré/pasta
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- 5-6 listy čerstvé bazalky
- 90 g vody
Ostatní:
- 250 g čerstvé lasagne
- 100 parmezán – na posypání
- 100 g sýr mozzarella
Na bešamel:
- 50 g másla
- 50 g mouky
- 500 ml mléka
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- muškátový oříšek – podle chuti
Zdobení:
- čerstvé listy bazalky
Jak budeme postupovat:
1. Nakrájejte lilky na plátky – ne příliš tlusté a ne příliš tenké a položte je vedle sebe s konci na sebe na plech vyložený pečicím papírem pokapaným trochou oleje. Také je pokapejte olejem a ochuťte solí a černým pepřem.
2. Pečte je v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C.
3. Mezitím rozehřejte pánev s olejem a vsypte cibuli, česnek nakrájené nadrobno a 2-3 minuty je restujte, poté přilijte rajčatový protlak/pyré. Dochuťte solí, černým pepřem, přidejte také lístky čerstvé bazalky a podlijte vodu – promíchejte. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 15 minut.
4. Na bešamel: Do hrnce dejte máslo a nechte ho rozpustit, pak přisypte mouku – promíchejte, poté vlijte mléko – promíchejte a vařte na mírném ohni. Dochuťte solí, černým pepřem, muškátovým oříškem a vařte, dokud směs nebude středně hustá.
5. Připravte si plech, rozetřete na něj trochu připravené omáčky a položte na ni čerstvé lasagne, znovu je potřete omáčkou a zároveň potřete bešamelem. Následně položte upečené lilky, potřete je omáčkou a posypte parmazánem a sýrem mozzarella, poté opět položte lasagne a postup ještě dvakrát zopakujte.
6. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
7. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou lasagne upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby a nakonec je ozdobte listy čerstvé bazalky.
8. Lilkové lasagne podávejte s láskou a grácií.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!