Pokud hledáte inspiraci pro rychlou a chutnou večeři nebo oběd, jste na správném místě. Dnes Vám ukážeme, jak vykouzlit šťavnaté masové kuličky s mrkví, sýrem a rajčaty, připravené s bramborami. Jistě Vás potěší, že tuto pochoutku stačí upéct v troubě, takže její příprava je pohodlná a bez námahy.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vydatné masové kuličky s mrkvovo-sýrovou směsí:
Co budeme potřebovat:
- 400 g mletého masa (my jsme použili kuřecí)
- 750 g brambor
- 100 g sýra
- 80 g fermentované smetany
- jedna cibule
- jedna mrkev
- jedno vejce
- jedno střední rajče
- 2 stroužky česneku
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- jednu čajovou lžičku bylinek z Provence
Jak budeme postupovat:
1) Nakrájejte brambory na co nejtenčí plátky pomocí mandolíny nebo škrabky na zeleninu. Vložte je do hluboké mísy.
2) Podle chuti osolte a přidejte lžičku provensálských bylinek.
3) ¾ připravených brambor přendejte do hlubokého, olejem vymazaného pekáče. Rozetřete je v rovnoměrné vrstvě a pokryjte jimi dno a stěny pánve.
4) Rajčata nakrájejte na kostky a vložte je do hluboké misky. Přidejte trochu soli a zkvašenou smetanu. Míchejte.
5) Mrkev nastrouhejte na malém struhadle a sýr na velkém struhadle.
Připravte masovou směs:
1) Do hluboké mísy vložte mleté maso, vejce, sůl a mletý černý pepř podle chuti, cibuli a česnek prolisované na masovém strojku. Velmi dobře promíchejte.
2) Z masové směsi vytvarujte kuličky velikosti dvou vlašských ořechů. Položte je na vrstvu brambor na pánvi.
3) Uprostřed každé masové kuličky udělejte důlky a mezi ně vložte zbývající brambory.
4) Zářezy naplňte směsí rajčat a smetany.
5) Na povrch karbanátků položte nastrouhanou mrkev.
6) Zakryjte plech hliníkovou fólií a vložte jej do trouby předehřáté na 200 °C (na prostřední polici, program zdola nahoru). Pečte 30 minut.
7) Odstraňte fólii z povrchu zásobníku. Karbanátky posypte strouhaným sýrem.
8) Pečte dalších 10-15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezhnědne.
9) Výslednou pochoutku s potěšením podávejte se zeleninovým nebo zeleným salátem!
Přejeme dobrou chuť!