Domácí škvarkové placky

Škvarkové placky jsou oblíbeným pokrmem v české kuchyni. Jsou rychlé a jednoduché na přípravu a mají výbornou chuť. Zde je podrobný postup, jak je připravit.

domácí škvarkové placky
Zdroj: Lucie Rakušanová

Recept na domácí škvarkové placky:

Co budeme potřebovat:

  • 200g škvarky
  • 300g hladké mouky
  • 300g polohrubé mouky
  • 150ml vody
  • 150ml mléka
  • 1 ČL cukru
  • 2x sušené droždí
  • 3 PL sádlo
  • 2,5 ČL soli
  • 1 ČL kmín


Jak budeme postupovat:

1) Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem, solí a kmínem.

2) V menší míse smíchejte vodu, mléko a sušené droždí a nechte chvíli odpočinout, dokud droždí nerozpustí.

3) Škvarky nakrájejte na menší kousky a přidejte je k mouce. Dobře promíchejte.

4) Přidejte směs droždí a tekutiny do mísy s moukou a škvarkami a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

5) Přidejte sádlo a opět promíchejte těsto.

6) Těsto nechte kynout v teplém prostředí po dobu jedné hodiny.

7) Po upečení korpusu těsto rozdělte na menší kousky a vyválejte placky.

8) Placky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte kmínem.

9) Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 25 minut, dokud nebudou placky zlatavé.

Škvarkové placky jsou hotové! Podávejte je ještě teplé s máslem nebo s oblíbeným chutným přílohou, například s kyselým zelím nebo s tvarohem.