Škvarkové placky jsou oblíbeným pokrmem v české kuchyni. Jsou rychlé a jednoduché na přípravu a mají výbornou chuť. Zde je podrobný postup, jak je připravit.
Recept na domácí škvarkové placky:
Co budeme potřebovat:
- 200g škvarky
- 300g hladké mouky
- 300g polohrubé mouky
- 150ml vody
- 150ml mléka
- 1 ČL cukru
- 2x sušené droždí
- 3 PL sádlo
- 2,5 ČL soli
- 1 ČL kmín
Jak budeme postupovat:
1) Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem, solí a kmínem.
2) V menší míse smíchejte vodu, mléko a sušené droždí a nechte chvíli odpočinout, dokud droždí nerozpustí.
3) Škvarky nakrájejte na menší kousky a přidejte je k mouce. Dobře promíchejte.
4) Přidejte směs droždí a tekutiny do mísy s moukou a škvarkami a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5) Přidejte sádlo a opět promíchejte těsto.
6) Těsto nechte kynout v teplém prostředí po dobu jedné hodiny.
7) Po upečení korpusu těsto rozdělte na menší kousky a vyválejte placky.
8) Placky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte kmínem.
9) Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 25 minut, dokud nebudou placky zlatavé.
Škvarkové placky jsou hotové! Podávejte je ještě teplé s máslem nebo s oblíbeným chutným přílohou, například s kyselým zelím nebo s tvarohem.