Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Krok za krokem vám představíme jedinečný recept na zapečené masové karbanátky přelité omáčkou ze zakysané smetany. Vznikne vám lahodný oběd.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečené masové karbanátky v troubě přelité omáčkou ze zakysané smetany se zeleninou
Co budeme potřebovat:
- slunečnicový olej – na smažení
- 80 g rýže
- 160 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 čínského zelí
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 1 velké vejce
- 3 lžíce strouhanky – na obalování
Směs – omáčka:
- olej – na smažení
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 200 g zakysané smetany
- 500 ml vody
- 2 stroužky česneku
Na zdobení:
- čerstvý kopr
Jak budeme postupovat:
1. Připravte si pánev s olejem, vložte do ní rýži, zalijte ji vodou, přikryjte a vařte na mírném ohni al dente.
2. Čínské zelí nakrájejte jemně a vložte do mísy, zalijte vodou a nechte 10-15 minut odpočívat.
3. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a přidejte je k mletého masu v míse, přidejte také uvařenou rýži a zelí bez šťávy, dále rozklepněte vejce, osolte, opepřete a promíchejte rukama.
4. Pomocí lžíce a ruk tvarujte karbanátky a pokládejte je na čistou plochu úhledně vedle sebe.
5. Na talíř nasypte strouhanku, obalte v ní masové karbanátky a položte je na plech vymazaný olejem.
6. Karbanátky pečte v předehřáté troubě 15 minut při 190 °C.
7. Připravte si pánev s olejem a dejte do ní nadrobno nakrájenou cibuli, smažte ji 3-4 minuty na mírném ohni dozlatova, přidejte nastrouhanou mrkev, smažte 5-7 minut a míchejte.
8. Zakysanou smetanu dejte do mísy, zalijte vodou a promíchejte metličkou. Mezitím prolisujte česnek a smíchejte ho s ostatními surovinami na pánvi. Směs – omáčku nalijte na ingredience v pánvi, promíchejte a vařte na mírném ohni.
9. Upečené karbanátky přelijte uvařenou omáčkou a pečte je v troubě 30-35 minut při 190 °C.
10. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou karbanátky s omáčkou již upečené, a pokud ano vyjměte je z trouby a posypejte čerstvým nakrájeným koprem.
11. Podávejte je s láskou, velkou chutí a radostí.
12. Dobrou chuť!