Jak a kde nakoupit materiál na rekonstrukci

Vyžaduje vaše bydlení rekonstrukci? Pak jistě budete potřebovat také stavební materiál. Ten je nejlépe nakupovat v období slev, například během zimy. Ale situace často neumožňuje plánovat a následně uskladňovat materiál dlouhodobě. Takže většina lidí nakupuje materiál právě ve chvíli, kdy jej potřebuje. Jak a kde nakoupit materiál na rekonstrukci?
jak a kde nakoupit materiál na rekonstrukci

Nepodceňte přípravu

Možností nákupu je hned několik. Například nakoupit vše na jednom místě. Nebo naopak koupit třeba zvlášť cihly, dřevo a jinde zase obklady, barvy a další. Proto je dobré mít předem přichystaný nějaký soupis nebo seznam věcí, které budete na rekonstrukci potřebovat. Dobré je napočítat si také potřebné množství. Potom už můžete řešit, kde vše nakoupit.

Jaké jsou možnosti?

Variant může být hned několik. Nákup není tak snadný, jako když si třeba potřebujete půjčit peníze. V takovém případě stačí použít porovnání půjček a zvolit si pro sebe tu nejvýhodnější. U stavebního materiálu můžete volit ze tří možností:

  • hobby market,
  • bazar,
  • stavebniny.

Hobby market

Tento způsob nákupu materiálu na rekonstrukci je vhodný především pro ty, kdo mají rádi nákupy více rozličného zboží na jednom místě. Hobby markety jsou prodejny, které umí nabídnout komplexní sortiment. Například bytový textil, zahradní nábytek, také barvy, tapety, obklady, sanitární vybavení, světla a rozličné nářadí.

Kdy volit hobby market

Do hobby marketu se dá zajít, když provádíte rekonstrukci menšího rozsahu, nebo když se chcete inspirovat. Protože nabídka na místě vás může upozornit na to, co dalšího se vám ještě může hodit nebo co dalšího byste mohli použít na vylepšení vašeho bydlení. Výhodou jistě je, že vám na místě může pomoci nebo poradit proškolený personál.

Bazar

Dobrou službu mohou odvést i bazary se stavebním materiálem. Nakoupíte zde většinou levně. V bazarech se nabízí použité zboží, například když mění někdo dlažbu na zahradě a ta se ještě dá znovu využít. Nebo například cihly ze stavby. Samozřejmě můžete nakoupit různé doplňky, zahradní nábytek nebo třeba domečky pro děti. Nakoupit zde můžete ale i nové zboží, většinou když někomu přebývá.

Kdy volit bazar

V bazaru ovšem nakoupíte většinou jen podle aktuální nabídky inzerentů. Tedy pokud hledáte něco konkrétního, můžete zde nakoupit levněji, ale také požadované vůbec nemusí být v nabídce. Na druhou stranu se zde můžete dostat k neobvyklým věcem, třeba i starožitnostem, které nikde v obchodech nabízeno není.

Stavebniny

Prodejny stavebnin jsou asi nejběžnějším způsobem, kde shánět materiál na rekonstrukci. Jedná se o specializované prodejny, kde lze nakoupit také kompletní nabídku pro celou stavbu. Především zde pak nakoupíte v opravdu široké nabídce nejrůznějších typů materiálu, jeho velikostí, množství atd.

Kdy volit stavebniny

Stavebniny jsou ideální pro všechny projekty, zvláště pak pro náročnější zásahy do stavby, přebudování, výstavby atd. Rozhodně se můžete spolehnout na to, že vám ve stavebninách dobře poradí, mohou před nákupem zboží nacenit a vlastně ho dovézt, kam budete potřebovat. Stavebniny navíc jako jiné obchody mohou nabízet zboží v různých akcích, jako je třeba sleva na DEK. Takže i tímto způsobem se dají ušetřit nemalé peníze.

Ještě jeden způsob nákupu

Všechny uvedené možnosti samozřejmě můžete libovolně kombinovat. Jsou určené především pro situace, kdy si rekonstrukci řešíte svépomocí. Ale je tu ještě další možnost. Ta nastává ve chvíli, kdy si na opravy a rekonstrukce najmete profesionální stavební firmu. V takovém případě můžete pořízení stavebního materiálu nechat na ní. Často i tímto způsobem lze dosáhnout nějaké výhodnější nabídky. Navíc za stavbu i dodaný materiál bude firma držet záruky.