Milovníci zeleniny a vitamínů zpozorněte. Rádi bychom Vám představili recept, který Vás rozveselí a rozmazlí v chladných dnech. Připravte si nakládaný rajčatový salát s okurkou, sladkou paprikou a cibulí. Kromě toho, že bude hýřit barvami, poslouží také jako příloha k různým pokrmům. Tento recept je nutností a je časově nenáročný.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nakládaný rajčatový salát s okurkou:
Co budeme potřebovat:
- 3 kg rajčat
- 1 kg okurek
- 500 g cibule
- 500 g paprik
- 7 velkých stroužků česneku
- jeden velký svazek petrželky (nebo podle chuti)
- jeden velký svazek kopru (nebo podle chuti)
- 2 polévkové lžíce nejodizované soli
- 3 lžíce cukru
- 120 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- bobkový list – podle chuti (my jsme přidali malý lístek do každé 500 ml sklenice)
- černý pepř – podle chuti (do každé 500 ml sklenice jsme přidali 4-5 zrnek pepře)
- 1 čajová lžička 9% octa – v každé 500 ml sklenici
Z těchto surovin jsme získali 10 sklenic po 500 ml salátu.
Jak budeme postupovat:
1) Nakrájejte okurky na půlměsíčky o tloušťce 1 cm.
2) Nakrájejte cibuli na tenké půlměsíčky.
3) Okurky, cibuli a nesolenou sůl vložte do hluboké velké mísy. Dobře promíchejte. Díky tomu okurky rychleji pustí šťávu.
4) Papriky nakrájejte na tenké půlměsíčky.
5) Nakrájejte kopr, petržel a česnek.
6) Do mísy, do které jste dali okurky a cibuli, přidejte papriky, zeleninu a česnek. Přehazování.
7) Rajčata nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Přidejte je do salátu spolu s cukrem a rafinovaným slunečnicovým olejem. Přehazování.
8) Salát odstavte na 15-30 minut, dokud zelenina nepustí hodně šťávy, a pravidelně ho promíchávejte.
9) Do sterilizovaných sklenic vložte zrnka černého pepře a bobkové listy. Přidejte k nim salát a položte ho co nejkompaktněji. Nakonec do sklenic nalijte šťávu uvolněnou ze zeleniny a zcela je naplňte (abyste zajistili, že se dostane až na dno sklenice, můžete do salátu prostrčit stopku lžíce).
10) Sklenice zakryjte sterilizovanými víčky a postavte je do vysokého hrnce, jehož dno je vyloženo čistou utěrkou. Nalijte do ní studenou nebo vlažnou vodu tak, aby pokrývala ¾ výšky sklenic.
11) Budoucí konzervy sterilujte 30 minut od doby, kdy se voda vaří na mírném ohni.
12) Vyjměte je z vody a přidejte k nim ocet. Poté je přikryjte víčky a pevně je uzavřete.
13) Otočte je dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou, dokud zcela nevychladnou.
14) Výsledné sklenice uložte na skladovací místo.
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!