Přemýšlíte, jaký dezert by se nejlépe hodil k nedělnímu obědu? Pokud máte doma jablek nazbyt, upečte si krásně voňavý a měkký jablečný koláč. Můžete ho vylepšit kakaovou polevou, která se bude na povrchu krásně lesknout a ještě lépe chutnat. Rozhodně neváhejte a tuto pochoutku vyzkoušejte.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Rychlý hnětený jablečný koláč s kakaovou polevou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 vejce (při pokojové teplotě)
- 200 g másla (při pokojové teplotě)
- 200 g cukru
- 2 lžíce zakysané smetany (můžete ji nahradit přírodním jogurtem nebo kefírem)
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- přibližně 500 g mouky
- 8 g vanilkového cukru
Pro náplň:
- 6 velkých jablek
- 100 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ sklenice vlašských ořechů
Na polevu:
- 3 lžíce kakaového prášku
- 3 lžíce cukru
- 5 lžic vody nebo mléka
- ½ lžíce másla (10 g)
Použili jsme obdélníkovou pánev o rozměrech 25 x 35 cm (můžete vzít i o něco větší).
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte mixérem do hladka a nadýchaně.
2) Přidejte měkké máslo. Smíchejte do hladka.
3) Přidejte zakysanou smetanu. Míchejte.
4) Přidejte polovinu prosáté mouky a prášek do pečiva. Smíchejte mixérem.
5) Postupně přidejte zbývající mouku. Pokračujte v hnětení těsta rukama. Mělo by být hladké, homogenní, měkké a nelepivé. Dávejte pozor, abyste ho nepokryli příliš velkým množstvím mouky.
6) Přikryjte těsto potravinovou fólií a nechte ho 10-15 minut odpočívat.
Připravte náplň:
1) Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Protřete je velkým struhadlem a smíchejte s cukrem, skořicí, opraženými a nadrobno nasekanými vlašskými ořechy.
Sestavte koláč:
1) Na pomoučeném stole rozdělte těsto na 3 stejné díly.
2) Z prvního kusu těsta vyválejte obdélníkovou placku o něco větší, než je plech. Pomocí válečku ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Opatrně ji položte na plech a dbejte na to, aby částečně zakrývala jeho stěny.
3) Polovinu náplně rozetřete na povrch připraveného těsta.
4) Z druhého kousku těsta vytvarujte druhé těsto. Položte ji na vrstvu jablek a zcela ji zakryjte. Zbylou náplň rozetřete po povrchu.
5) Vytvarujte třetí těsto a přikryjte jím druhou vrstvu jablek.
6) Koláč místy propíchněte dřevěným párátkem, aby se během pečení odváděla pára. Tím se zabrání praskání vrcholů.
7) Koláč pečte 35-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
8) Vyklopte koláč na mřížku a odstraňte z povrchu pečicí papír. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Připravte si polevu:
1) V hrnci se silným dnem dobře promíchejte kakaový prášek, cukr a vodu. Vzniklou směs zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se neobjeví první bublinky. Odstavte z ohně.
2) Do polevy přidejte máslo. Míchejte do hladka.
3) Povrch dortu potřete polevou.
4) Porcujte a vychutnejte si!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.