Všemi oblíbená čokoláda. Dnes jsme pro Vás připravili recept na intenzivní čokoládový dort s lahodným vařeným vanilkovým krémem a čokoládovou polevou na povrchu. Tento skvost si Vás získá na první sousto. Rozhodně s jeho přípravou neotálejte!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort s vanilkovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 5 vaječných bílků
- 150 g cukru
- 125 g mouky
- 25 g kakaového prášku
- 100 ml mléka
- 50 g hořké čokolády
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na krém:
- 5 žloutků
- 150 g cukru
- 400 g zakysané smetany
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 8 g vanilkového cukru
- 180 g másla
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 100 ml mléka
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Mléko přiveďte téměř k bodu varu. Nalijte ji na čokoládu nalámanou na kousky. Nechte je 30 vteřin působit, a pak je promíchejte dohladka. Počkejte, až výsledná směs vychladne na pokojovou teplotu.
2) Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli mixérem při nízkých otáčkách do pěny. Pak postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání při vysokých otáčkách, dokud se neobjeví tuhé špičky.
3) Do bílkové pěny přidejte mléko a čokoládovou směs. Smíchejte mixérem na nízké otáčky.
4) Přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a kakaovým práškem. Promíchejte stěrkou krouživými pohyby zdola nahoru.
5) Těsto přeneste na kulatý plech o průměru 24 cm vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete. Nakonec tác 2-3krát poklepejte.
6) Pečte těsto 35-40 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
7) Nechte je 10-15 minut vychladnout, pak je tenkým nožem oddělte od stěn plechu a vyklopte na mřížku. Odstraňte pečicí papír z povrchu a počkejte, až zcela vychladne.
8) Korpus rozřízněte na podélné poloviny.
Připravte krém:
1) Žloutky, opražený cukr a vanilkový cukr dejte do hrnce s těžkým dnem. Šlehejte mixérem, dokud nebude nadýchané a bělavé.
2) Přidejte kukuřičný škrob a zkvašenou smetanu. Rozmixujte do hladka.
3) Smetanu dejte na mírný oheň a za stálého míchání vařte, dokud nedosáhne bodu varu. Odstavte z ohně a ještě 1 minutu míchejte.
4) Poté ji přeneste do mísy, aby se zastavil proces varu, a přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
5) Změklé máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem při vysokých otáčkách 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé. Pak postupně (po lžících) vmíchejte uvařenou smetanu a pokaždé promíchejte dohladka.
Sestavte dort:
1) První dort položte na talíř a na povrch rozetřete 2/3 krému.
2) Krémovou vrstvu přikryjte druhým dortem.
3) Povrch a okraje dortu potřete zbylým krémem.
4) Koláč nechte v chladničce alespoň 60 minut.
Připravte polevu:
1) Mléko a čokoládu nalámanou na kousky zahřívejte ve vodní lázni (za stálého míchání) nebo v mikrovlnné troubě (v krátkých dávkách, po každé dávce míchejte), dokud se zcela nespojí a nezmění se v hladkou směs.
2) Nechte polevu vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ji rozetřete po povrchu a okrajích dortu.
3) Dort uložte na dalších 6-8 hodin do chladničky, aby ztuhl.
4) Dort s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!