Pochoutka, kterou Vám představíme v následujícím receptu, si zaslouží vaši pozornost. Je to zdravý pokrm, který nejen dobře chutná, ale také krásně vypadá. Řeč je o lahodné bramborové roládě se šťavnatým kuřecím masem, sýrem a aromatickými houbami, které chuť rolády báječně zvýrazní. Příprava je snadná, zvládne ji každý. Takže dost slov, pojďme na to.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dokonalá bramborová roláda s kuřecím masem a houbami:
Co budeme potřebovat:
- 10-14 středních brambor
- 120-150 g + 70 g sýra
Pro náplň:
- 350 g vykostěných kuřecích prsou nebo stehen
- 200 g žampionů
- 2 cibule
- 2 lžíce fermentované smetany
- 2-3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička strouhané soli (nebo podle chuti)
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička strouhaného koření na kuře
Z těchto surovin jsme získali roládu o rozměrech 12 x 30 cm a hmotnosti 1100 g. Bramborové těsto jsme pekli na obdélníkovém plechu o rozměrech 25 x 30 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte bramborové těsto:
1) Oloupejte brambory a nakrájejte je na kolečka silná asi 2 mm.
2) Položte je na plech vyložený pečicím papírem a částečně je překryjte, aby vznikl souvislý povrch (v příčných řadách jako rybí šupiny).
3) Povrch bramborového těsta posypte 120-150 g nahrubo nastrouhaného sýra, okraje nechte volné (spojí brambory dohromady a vytvoří z nich celistvé těsto). Pokud sýr není solený, posypte brambory trochou soli.
4) Bramborovou směs pečte 25-30 minut, dokud mírně nezhnědne, v troubě předehřáté na 180 °C.
Připravte náplň:
1) Cibuli nakrájejte na kostičky.
2) Nakrájejte houby na malé kousky.
3) Kuřecí maso nakrájejte na středně velké kostky.
4) Na rozpálenou pánev nalijte rafinovaný slunečnicový olej. Přidejte cibuli a smažte ji do poloprůhledna.
5) Přidejte kuře. Za častého míchání vše smažte, dokud nezbělá.
6) Přidejte houby. Vše smažte 2-3 minuty.
7) Přidejte zakysanou smetanu, sůl, mletý černý pepř a koření na kuře. Míchejte.
8) Nádivku vařte na mírném ohni odkrytou, dokud se z pánve neodpaří všechna tekutina.
Vytvarujte roládu:
1) Bramborovou směs vyjměte z trouby.
2) Ihned na něj rozetřete náplň, okraje nechte volné.
3) Povrch náplně posypte 70 g strouhaného sýra.
4) Bramborové těsto srolujte do rolády, začněte od delšího okraje a postupně ho oddělujte od pečicího papíru (aby náplň z rolády nevypadla, nechte dlouhý okraj, ke kterému těsto rolujete, volný).
5) Zabalte roládu do pečicího papíru a pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
6) Opatrně přeneste na talíř. Podle potřeby posypte nasekanou zeleninou.
7) Porcujte a podávejte roládu, dokud je horká!
Užijte si to se svými blízkými!