Nevíte co jednoduchého uvařit k obědu nebo na večeři a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času? Krok za krokem vám představíme jednoduchý recept na plněné papriky s mletým masem a rýži, podávané s lahodnou omáčkou a bílým jogurtem. Příprava tohoto jídla vám zabere jen několik minut a vznikne vám lahodný vynikající oběd nebo večeře.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Plněné papriky s mletým masem a rýži, podávané s lahodnou omáčkou a bílým jogurtem
Co budeme potřebovat:
Ingredience na 6 plněných paprik:
- 6 barevných paprik
Náplň:
- 1 malá nebo 1/2 velké cibule
- kloboučky barevných paprik
- petrželová nať – podle chuti
- 1 stroužek česneku
- 1-1,25 kg mletého hovězího masa
- 1 lžička soli
- černý pepř – podle chuti
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušené máty
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 šálku rýže
Pro přípravu šťávy na vaření:
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 šálky vody nebo vývaru
Ostatní:
- plátky sýra – podle chuti
- čerstvá petrželka – na zdobení
Omáčka:
- 1 lžíce másla
- 1 malá nebo 1/2 velké cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce mouky
- 1/2 lžičky octa
- 2 zrnka pepře
- 1/4 šálku vody nebo vývaru
- šťávy z vaření
- 1 rajče
- 1/2 lžičky soli
- černý pepř podle chuti
Dresink:
- bíly jogurt
Jak budeme postupovat:
1. Omyjte barevné papriky, vydlabejte jejich střed a položte je do zapékací misky pěkně vedle sebe.
2. Kloboučky barevných paprik nakrájejte na malé kostičky, cibuli a petrželku nakrájejte na drobné kostičky, přendejte do mísy a přidejte prolisovaný česnek, mleté maso. Dochuťte solí, černým pepřem, mletou paprikou, sušenou mátou, přidejte také rajčatový protlak a rýži – vše společně promíchejte.
3. Následně papriky naplňte směsí z mletého masa a do hrnce nalijte olej, přidejte rajčatový protlak a vařte na mírném ohni, přilijte vodu – promíchejte a papriky do něj pěkně vložte, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 40-45 minut.
4. Po uvaření je odstavte z ohně a položte je do zapékací misky a na ně položte plátky sýra.
5. Plněné papriky pečte v předehřáté troubě 20-25 minut – podle potřeby, dokud se sýr nerozpustí a nakonec je posypejte petrželkou.
6. Připravte si hrnec s máslem a dejte do něj cibuli a česnek nakrájené na drobno a osmahněte je dozlatova, poté přidejte mouku a za stálého míchání ji opražte a také přidejte nakrájenou papriku na drobno a 1-2 minuty vařte na mírném ohni, nakonec přilijte vodu nebo vývar a šťávu, ve které se vařily papriky.
7. Potom přidejte nadrobno nakrájené rajče, osolte, opepřete a na mírném ohni vařte 5-10 minut a nakonec rozmixujte mixérem do krémové konzistence – lahodná omáčka je hotová!
8. Podávejte je také s bílým jogurtem, jako dresink a hlavně s láskou, velkou chutí a grácií.
9. Dobrou chuť!