Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní

Přátelé, krok za krokem vám představíme jednoduchý recept na jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní. Ať už si víkendovou kávu nebo čaj budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

Jemné domácí pečené pletence s tvarohovo – rozinkovou náplní

Co budeme potřebovat:

  • 2 vejce
  • 80 g cukru
  • 100 g rozpuštěné máslo
  • 200 ml teplá voda
  • 200 ml teplé mléko
  • 10 g sušeného droždí
  • 650 g pšeničné mouky
  • 6 g soli
  • 30 ml rostlinný olej

Tvarohovo-rozinková náplň:

  • 200 g tvarohu
  • 1 vaječný bílek
  • 30 g cukru
  • 8 g vanilkový cukr
  • 60 g rozinky

Na potíraní:

  • vejce + mléko nebo jen žloutek

Jak budeme postupovat:

1. Těsto: V míse rozšlehejte vejce, přisypte cukr, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte metličkou, poté přilijte vodu, mléko a nasypejte sušené droždí – promíchejte, dále přisypejte prosátou mouku, přidejte sůl a také přilijte olej – promíchejte.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi
Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

2. Těsto vypracujte hnětením rukou v míse a poté na stole.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

3. Následně ho položte do misky, přikryjte potravinovou fólií – utěrkou a nechte 60-80 minut odpočívat na teplém místě.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

4. Náplň: Do mísy dejte tvaroh, bílek, přisypejte cukr, vanilkový cukr a přidejte rozinky – promíchejte vařečkou.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

5. Po odstranění fólie a utěrky by vám mělo vzniknout krásné, vzdušné, nadýchané těsto, které položíte na čistou plochu posypanou moukou.

6. Těsto rozdělte na 4 části a z každé části vytvarujte kouli.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

7. Koule posypejte moukou a rozválejte je válečkem, poté z nich pomocí vykrajovátka na pizzu vytvořte 2 trojúhelníky, pak na ně rozetřete tvarohovo-rozinkovou náplň, také po obou stranách udělejte zářezy a přeložte je na polovinu. Zaviňte do tvaru pletence a konce slepte k sobě, aby se nerozpadly.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi
Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi
Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi
Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

8. Totéž udělejte s každým těstem a pak je pěkně vedle sebe položte na plech s pečicím papírem, přikryjte je utěrkou a nechte je 15 minut odpočívat.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi
Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

9. Nakonec je potřete vejcem smíchaným s mlékem nebo jen čistým žloutkem, aby byly krásně zlatavé.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

10. Pečte je v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C.

11. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou pletence upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.

12. Voňavé bohaté kynuté pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní podávejte s láskou, velkou chutí, radostí a hlavně s úsměvem na tváří.

Jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní
Zdroj: Piekarnia Lesi

Přejeme dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD:

YouTube/Jemné domácí pečené pletence s tvarohovo – rozinkovou náplní