Přátelé, krok za krokem vám představíme jednoduchý recept na jemné a nadýchané domácí pečené pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní. Ať už si víkendovou kávu nebo čaj budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jemné domácí pečené pletence s tvarohovo – rozinkovou náplní
Co budeme potřebovat:
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 100 g rozpuštěné máslo
- 200 ml teplá voda
- 200 ml teplé mléko
- 10 g sušeného droždí
- 650 g pšeničné mouky
- 6 g soli
- 30 ml rostlinný olej
Tvarohovo-rozinková náplň:
- 200 g tvarohu
- 1 vaječný bílek
- 30 g cukru
- 8 g vanilkový cukr
- 60 g rozinky
Na potíraní:
- vejce + mléko nebo jen žloutek
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: V míse rozšlehejte vejce, přisypte cukr, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte metličkou, poté přilijte vodu, mléko a nasypejte sušené droždí – promíchejte, dále přisypejte prosátou mouku, přidejte sůl a také přilijte olej – promíchejte.
2. Těsto vypracujte hnětením rukou v míse a poté na stole.
3. Následně ho položte do misky, přikryjte potravinovou fólií – utěrkou a nechte 60-80 minut odpočívat na teplém místě.
4. Náplň: Do mísy dejte tvaroh, bílek, přisypejte cukr, vanilkový cukr a přidejte rozinky – promíchejte vařečkou.
5. Po odstranění fólie a utěrky by vám mělo vzniknout krásné, vzdušné, nadýchané těsto, které položíte na čistou plochu posypanou moukou.
6. Těsto rozdělte na 4 části a z každé části vytvarujte kouli.
7. Koule posypejte moukou a rozválejte je válečkem, poté z nich pomocí vykrajovátka na pizzu vytvořte 2 trojúhelníky, pak na ně rozetřete tvarohovo-rozinkovou náplň, také po obou stranách udělejte zářezy a přeložte je na polovinu. Zaviňte do tvaru pletence a konce slepte k sobě, aby se nerozpadly.
8. Totéž udělejte s každým těstem a pak je pěkně vedle sebe položte na plech s pečicím papírem, přikryjte je utěrkou a nechte je 15 minut odpočívat.
9. Nakonec je potřete vejcem smíchaným s mlékem nebo jen čistým žloutkem, aby byly krásně zlatavé.
10. Pečte je v předehřáté troubě 20-25 minut při 180 °C.
11. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou pletence upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
12. Voňavé bohaté kynuté pletence s tvarohovo-rozinkovou náplní podávejte s láskou, velkou chutí, radostí a hlavně s úsměvem na tváří.
Přejeme dobrou chuť!