Dopřejte si hrnek vynikajícího horkého čaje nebo oblíbené lahodné kávy a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na kakaový dort plněný dvěma lahodnými krémy, zdobený čerstvými jahodami je tím pravým. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaový dort plněný dvěma krémy a zdobený jahodami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 250 g mouky
- 50 g kakaa
- 6 g prášku do pečiva
- 3 g jedlé sody
- 4 vejce velikosti M
- 1 špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 280 g cukru
- 300 ml mléka -pokojové teploty
- 70 g rostlinného oleje – bez zápachu
Střední krém:
- 250 g měkkého másla
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka
- 2/3 vrchní vrstvy dortu
Bíly šlehačkový krém:
- 250 g studené šlehačky
- 8 g ztužovače smetany
- 30 g moučkového cukru
- 8 g vanilkového cukru
Ostatní:
- 500 g čerstvých jahod
Zdobení:
- čerstvé jahody
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy nasypejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a jedlou sodu.
2. V jiné míse rozklepněte vejce, přisypejte vanilkový cukr, přidejte špetku soli – promíchejte. Poté do směsi přisypte cukr, přilijte mléko a olej – společně promíchejte.
3. Následně do vaječné směsi v míse nasypte prosáté složky – promíchejte do středně tuhé konzistence.
4. Připravte si formu na pečení vyloženou pečícím papírem o rozměrech 28 x 18 cm a nalijte do ní těsto.
5. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 170 °C shora dolů bez konvekce asi 30-35 minut.
6. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda je těsto upečené, a pokud ano, vyjměte ho z trouby a nechte vychladnout.
7. Po vychladnutí ho vyjměte z formy, odstraňte pečící papír, překrojte na polovinu. Jednu polovinu těsta položte na plech a druhou polovinu těsta rozdrobte rukami do misky.
8. Do jiné mísy dejte máslo – šlehejte ho 2 minuty, poté do něj přidejte kondenzované mléko – šlehejte 2 minuty a získaný krém nalijte na 2/3 rozdrobeného těsta v míse – promíchejte.
9. Potom získaný krém nalijte na těsto ve formě a pěkně ho rozetřete.
10. Do jiné mísy dejte studenou šlehačku, ztužovač smetany, nasypejte moučkový cukr a vanilkový cukr – vyšlehejte do pěkné bílé pěny.
11. Na první krém rozložte nakrájené čerstvé jahody, pak na něj rozetřete bílí šlehačkový krém. Pěkně uhlaďte, zarovnejte a následně ho položte na 2 hodiny do lednice ztuhnout.
12. Zbývající 1/3 těsta rozdrobte rukama a posypte jím povrch krému, vyjměte ho z formy a pěkně naaranžujte čerstvé jahody.
Přejeme vám přátelé dobou chuť!