Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Proto si užijte společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco opravdu sladkého. Tento recept na jemný kakaový zákusek s ořechy a smetanovo-kakaovým krémem si ihned zamilujete. Nebíčko na talíři i v ústech!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jemný kakaový zákusek s ořechy a smetanovo-kakaovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 120 g pražené ořechy (mandle, lískové ořechy)
- 110 g mouky
- 40 g kakaa
- 1,5 lžičky prášek do pečiva
- 5 vaječných bílků
- špetka soli
- 150 g cukru
- 5 žloutků
- 30 g rostlinný olej
Krém:
- 370 g kondenzované mléko
- 30 g kakaový prášek
- 200 g smetany (33-36 %)
- 100 g másla
Impregnace:
- 150 ml mléka + 1 lžíce kondenzovaného mléka
- Ferrero rocher kuličky
Jak budeme postupovat:
1. Pražené ořechy, mandle a lískové oříšky dejte do mixéru a rozmixujte.
2. Do nádobky se sítem nasypte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva – promíchejte.
3. Poté oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte, přidejte špetku soli a postupně přisypávejte cukr – vyšlehejte do pěkné bílé tuhé pěny, pak přidejte žloutky – šlehejte, postupně přidejte prosáté složky – promíchejte, následně přidejte rozmixované ořechy – promíchejte.
4. Vymažte formu o průměru 20 cm a nalijte do ní těsto, rozetřete ho pomocí špejle.
5. Pečte 40-45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
6. Po upečení těsto vyjměte z formy, přendejte na druhou plochu, odřízněte vrchní vrstvu těsta a rozdělte na tři stejné části.
7. Vrchní část těsta vložte do mixéru a rozmixujte ji.
8. Do hrnce nalijte kondenzované mléko, nasypte kakaový prášek – promíchejte, poté přilijte smetanu 33-36% – promíchejte.
9. Hrnec přendejte na sporák a za stálého míchání vařte na mírném ohni 7-10 minut, pak přidejte máslo – neustále míchejte.
10. Krém přelijte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
11. Spodní část těsta položte na podložku, obalte ho obručí a polijte mlékem s kondenzovaným mlékem dohromady, pak naneste krém, pěkně ho rozetřete a postup opakujte. Nakonec přikryjte poslední vrstvou těsta, které potřete také krémem a dejte na noc do lednice, aby zákusek ztuhl.
12. Druhý den vyjmete zákusek z lednice, dejte dole obruč, potřete krémem boky zákusku a naneste rozmíchané těsto, následně zákusek ozdobte Ferrero rocher kuličkami.
13. Podávejte ho s velkou láskou, chutí a úsměvem na tváři.
Přejeme dobrou chuť!