Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za předkrm, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Připravte si tyto neobvyklé kapsičky z listového těsto a mletého masa – skvělý předkrm.
Co budeme potřebovat:
- 400 g listového těsta
- 450 g mletého masa (my jsme použili vepřové a hovězí ve stejném poměru)
- 2 vejce
- 1 cibule
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- 1-2 lžíce mouky – na tvarování
Jak budeme postupovat:
1. Připravte náplň: Do hluboké mísy vložte mleté maso, 1 vejce a cibuli nakrájenou na kostičky, nastrouhanou nebo rozdrcenou mixérem. Podle chuti přidejte sůl a mletý černý pepř. Velmi dobře promíchejte.
2. Listové těsto nechte rozmrazit. Poté ho položíme na pomoučenou desku a pomocí válečku na těsto rozválíme na obdélníkový plát o tloušťce 4-5 mm.
3. Nakrájejte na 10 stejných čtverců.
4. Ze 4 rohů každého čtverce těsta pak vykrojte malý trojúhelník. Zbylé kousky těsta shromážděte a vyválejte z nich kulatou nebo obdélníkovou placku.
5. Náplň rozdělte na 11 přibližně stejných dílů. Navlhčete si ruce vodou nebo olejem, vytvarujte z nich kuličky a položte je doprostřed placiček.
6. Okraje každé placky mírně roztáhněte do strany, pak je zvedněte a pevně slepte k sobě, aby zcela zakryly náplň. Vzniklé těsto otočte “švem dolů” a na pracovní ploše ho mírně srolujte, aby vypadalo úhledněji.
7. Placičky položte na plech švy dolů.
8. Potřete je rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce.
9. Poté na povrchu každého těsta vytvořte ostrým nožem 2 kolmé nebo 3 protínající se řezy. Jemně nadzvedněte špičky vzniklých “okvětních lístků”.
10. Placičky pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Orientujte se podle trouby a počítejte s tím, že masová náplň musí být velmi dobře připravena!
11. Placičky přendejte na talíř a nechte je mírně vychladnout.
12. Podávejte s velkým potěšením!