Medový zákusek, který chutná skvěle – připravte si ho co nejdříve

medový zákusek, který chutná skvěle – připravte si ho co nejdříve
Zdroj: kiloretete.ro

Krok za krokem Vám představíme skvělý recept na medový zákusek, který chutná skvěle. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného medového zákusku ocení všichni.


Recept na medový zákusek:

Co budeme potřebovat:

Na těsto budeme potřebovat:

  • Hladká mouka 550 g
  • Vejce 1 ks
  • Cukr 150 g
  • Máslo 60 g
  • Mléko 3 lžíce
  • Med 3 lžíce
  • Jedlá soda 1 lžička

Na krém budeme potřebovat:

  • Krupice 150 g
  • Cukr 570 g
  • Mléko 600 ml
  • Máslo 250 g
  • Citron 1 ks
  • Vanilkový cukr 1 sáček
  • Zakysaná smetana 1 lžíce

Jak budeme postupovat:

  1. Jako první si připravíme těsto. Do misky použitelné pro vodní lázeň rozklepneme vajíčko, přidáme k němu cukr, máslo, jedlou sodu, přilijte mléko a med. Všechny přísady důkladně rozmícháme a postavíme do vodní lázně. Zahříváme a nepřetržitě mícháme, dokud se suroviny nespojí a nezhoustnou do krémové konzistence. V tu chvíli vyndáme misku z vodní lázně a postupně za stálého míchání přisypáváme mouku. Když budete mít pevné těsto, vyklopíme jej na pomoučenou pracovní plochu, lehce ho propracujeme rukama a rozdělíme ho na 4 stejně velké části. Každou z nich pak vyválíme na tenký obdélníkový plát o velikosti pečicího plechu.
  2. Vyložíme si plechy pečícím papírem a položíme na ně pláty těsta, které po celém povrchu propícháme vidličkou, aby neměly tendenci při pečení bobtnat. Takto připravené pláty těsta dejte péct do vyhřáté trouby na 180 ° C po dobu asi 5 až 6 minut. Déle je nepečeme, protože mají sklon rychle se spálit. Upečené pláty nechte vychladnout.
  3. Mléko nalijte do kastrůlku, přiveďte k varu a přidáme vanilkový cukr, strouhanou kůru z citronu a cukr. Za stálého míchání dále vaříme a přisypáváme postupně také odměřené množství krupice. Vaříme, dokud nevznikne hustý krém.
  4. Ten poté odstavíme a necháme ho vychladnout.
  5. V jiné misce našleháme máslo a přidáme lžíci zakysané smetany a citrónovou šťávu. Dobře promícháme.
  6. Umístěte na podnos první plát těsta a navrstvíme na něj poloviční množství vařeného krému.
  7. Na ten položíme druhý plát těsta, který namažeme máslovým krémem s citrónovou šťávou, poté přidáme třetí plát a zbytek krému a na něj poslední plát. 
  8. Vložíme koláč do lednice přes noc ztuhnout a před podáváním posypte povrch moučkovým cukrem.

Doporučujeme vyzkoušet také recept na – Výborný vánoční zákusek, který zmizí z plechu během několika minut