Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem – absolutně dokonalé!

Říká se, že dobrý moučník pečený z lásky utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného a originálního? Tento recept na domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem je tím pravým. Se šálkem skvělého čaje si budete připadat jako na obláčku.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem - ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok

Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 150 ml teplá voda
  • 150 ml teplé mléko
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkový cukr
  • 1 lžička droždí
  • 2 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 80 ml slunečnicový olej
  • 550 g +/- mouky

Posypka:

  • 10 g studeného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce  mouky

Náplň:

  • meruňkový džem

Na potíraní:

směs žloutek + 1 lžička mléka

Jak budeme postupovat:

1. Do mísy nalijte teplou vodu, teplé mléko, přidejte špetku soli, vanilkový cukr a vmíchejte droždí. Poté přidejte rozklepnutá vejce, vlijte slunečnicový olej, přisypte cukr a promíchejte metličkou.

Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok

2. Dále postupně přisypejte mouku a promíchejte stěrkou. Těsto rukama vypracujte do tvaru koule, přikryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut kynout.

Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok
Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok
Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok

3. Mělo by vám vzniknout pěkné, vzdušné a nelepivé těsto.

4. Vykynuté těsto položte na čistý stůl a rozkrojte ho na polovinu. Poté ho rozdělte na několik stejných dílů a vytvarujte z nich koule, položte je na plech úhledně vedle sebe s mezerami mezi nimi, přikryjte potravinovou fólií a nechte 10 minut kynout na teplém místě.

Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok

5. Do mísy dejte studené máslo, přisypte cukr, mouku a rukama rozdrobte.

Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok

6. Pomocí dna ozdobné sklenice udělejte do kuličky důlek – do středu a potřete je směsí žloutku s mlékem, poté do středu naneste meruňkovým džemem a posypte připravenou domácí posypkou.

Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok
Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok
Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok

6. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 18 °C.

7. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda jsou koláče upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.

Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem - ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok

8. Podávejte je s láskou, skvělou chutí a hlavně s velkým úsměvem na tváři.

Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok
Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok
Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem posypané posypkou – ideální k čaji
Zdroj: Chayhana Vostok

Přejeme dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: