Říká se, že dobrý moučník pečený z lásky utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného a originálního? Tento recept na domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem je tím pravým. Se šálkem skvělého čaje si budete připadat jako na obláčku.
Domácí pečené moravské koláče plněné meruňkovým džem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 150 ml teplá voda
- 150 ml teplé mléko
- špetka soli
- 1 lžička vanilkový cukr
- 1 lžička droždí
- 2 vejce
- 4 lžíce cukru
- 80 ml slunečnicový olej
- 550 g +/- mouky
Posypka:
- 10 g studeného másla
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce mouky
Náplň:
- meruňkový džem
Na potíraní:
směs žloutek + 1 lžička mléka
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy nalijte teplou vodu, teplé mléko, přidejte špetku soli, vanilkový cukr a vmíchejte droždí. Poté přidejte rozklepnutá vejce, vlijte slunečnicový olej, přisypte cukr a promíchejte metličkou.
2. Dále postupně přisypejte mouku a promíchejte stěrkou. Těsto rukama vypracujte do tvaru koule, přikryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut kynout.
3. Mělo by vám vzniknout pěkné, vzdušné a nelepivé těsto.
4. Vykynuté těsto položte na čistý stůl a rozkrojte ho na polovinu. Poté ho rozdělte na několik stejných dílů a vytvarujte z nich koule, položte je na plech úhledně vedle sebe s mezerami mezi nimi, přikryjte potravinovou fólií a nechte 10 minut kynout na teplém místě.
5. Do mísy dejte studené máslo, přisypte cukr, mouku a rukama rozdrobte.
6. Pomocí dna ozdobné sklenice udělejte do kuličky důlek – do středu a potřete je směsí žloutku s mlékem, poté do středu naneste meruňkovým džemem a posypte připravenou domácí posypkou.
6. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut při 18 °C.
7. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda jsou koláče upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
8. Podávejte je s láskou, skvělou chutí a hlavně s velkým úsměvem na tváři.
Přejeme dobrou chuť!