Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake – Recept zde!

Přeneste si Japonsko k sobě domů. Nemáme kouzelnou hůlku, ale můžeme Vám dát skvělý recept na tento nadýchaný a neobvyklý japonský cheesecake. Jeho textura připomínající cukrovou vatu je zcela odlišná od klasického cheesecaku, ale jeho chuť, která je méně sladká, Vás rozhodně nezklame! Dejte mu šanci, je kvalitní!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

Netradiční japonský cheesecake:

Co budeme potřebovat:

  • 180 g smetanového sýra
  • 4 vejce
  • 80 ml mléka
  • 40 g másla
  • 50 g mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 80 g cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ½ lžičky vanilkové pasty (můžete ji nahradit 1 lžičkou vanilkového extraktu nebo 8 g vanilkového cukru).

Tvarohový koláč jsme upekli v kulaté formě o průměru 18 cm a výšce 6 cm.


Jak budeme postupovat:

1) Formu vyložte pečicím papírem. Protože se cheesecake během pečení hodně zvětší, zvýšili jsme výšku boků formy pomocí pečicího papíru. Pokud používáte pánev s odnímatelnými stěnami, obalte ji fólií, aby se do ní během pečení nedostala voda.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Do pánve nebo na pánev nalijte trochu vody (2-2,5 cm na výšku). Vložte ji do trouby vyhřáté na 125 °C.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Oddělte bílky a žloutky tak, aby se žádný žloutek nedostal do bílků.

4) Do hrnce dejte mléko, máslo a smetanový sýr. Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni do hladké a homogenní hmoty. Vypněte ohřev.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu
Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Do mléčné směsi přidejte prosátou mouku a škrob. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Přidejte vanilkovou pastu a žloutky (pokud používáte vanilkový cukr, přidejte ho do bílkové pěny). Velmi dobře promíchejte.

7) Vzniklou směs přeneste do hluboké mísy.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pěny. Pak do nich postupně vmíchejte cukr, citronovou šťávu a postupně zvyšujte rychlost mixéru, dokud se neobjeví měkké špičky.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu
Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

9) Postupně (v 5-6 fázích) vmíchejte bílkovou pěnu do těsta. Opatrně míchejte krouživými pohyby od středu k okrajům mísy.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

10) Poté těsto promíchejte stěrkou krouživými pohyby zdola nahoru. Tím se těsto zvedne ze dna mísy a zcela se homogenizuje.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

11) Přeneste těsto do připravené formy, nalijte ho do středu a nechte ho rovnoměrně rozetřít. Nakonec na plech 2-3krát poklepejte.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

12) Opatrně vložte plech do nádoby s vodou v troubě. Poté zvyšte teplotu na 150 °C a tvarohový koláč pečte 60 minut. Pokud povrch nezhnědne, nechte ho péct dalších 10 minut.

13) Vypněte ohřev a nechte cheesecake v troubě 30 minut, aniž byste otevírali dvířka. Poté otevřete dvířka trouby na 3 sekundy a opatrně je zavřete, přičemž ponechte tenkou škvíru. Tvarohový koláč nechte dalších 40-60 minut chladnout.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

14) Vyjměte koláč z trouby a opatrně ho překlopte na talíř. Odstraňte pečicí papír z povrchu a překlopte na talíř.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu
Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

15)Tvarohový koláč porcujte tenkým a velmi ostrým nožem.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu
Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

16) Podávejte s velkým potěšením: tak, jak je, nebo s ovocnou omáčkou! Měli byste si uvědomit, že se jeho struktura a chuť časem mění: druhý den je trochu hustší a chutná trochu jinak.

Nadýchaný a netradiční japonský cheesecake - Recept zde!
Zdroj: Retete-usoare.eu

Tip pro Vás:

Pokud máte rádi velmi sladké dezerty, zvyšte množství cukru v receptu na 120 g, posypte cheesecake velkým množstvím moučkového cukru nebo ho podávejte se sladkou omáčkou.

Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!