Představte si, jak se Vám na jazyku rozpouští karamel. Pokud Vás tato představa oslovila, je tento recept tou správnou volbou. Připravte si spolu s námi sladký karamelový cheesecake s ořechy. Je svěží, chutný a zaručeně Vám zlepší den. Ideálně se hodí k šálku kávy ve společnosti vašich přátel a blízkých. Příprava je rychlá a snadná, tak začněme!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sladký karamelový cheesecake s ořechy
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g máslových sušenek
- 80 g másla
- 1 lžíce javorového sirupu
Pro náplň:
- 500g mascarpone
- 200g moučkového cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 600ml zakysané smetany
- 2 KL vanilkového extraktu
- 3ks vajec
Karamel:
- 1dl vody
- 2PL javorového sirupu
- 50g másla
- 150g třtinového cukru
- 100ml 33% smetany
- 1 špetka soli
- 1 hrst pekanových ořechů
Jak budeme postupovat:
1) Troubu předehřejte na 160 °C. Dno dortové formy (o průměru 26cm) vyložte pečicím papírem.
2) Sušenky rozdrťte v kuchyňském robotu nebo válečkem na těsto a v míse je smíchejte s rozpuštěným máslem a javorovým sirupem. Mokré sušenky vyrovnejte na dno formy a rukama je přitlačte.
3) Všechno dohromady vyšlehejte v tomto pořadí: mascarpone, cukr, mouka, zakysaná smetana a vanilkový extrakt. Nakonec při nízkých otáčkách přidejte jedno po druhém vejce, a znovu dobře vyšlehejte.
4) Krém nalijte do sušenkové formy a pečte 35 až 40 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout a uložte do chladničky, ideálně přes noc.
5) Opražte na pánvi hrst pekanových ořechů a rozsypte je na vrch koláče.
6) V již rozpálené pánvi přiveďte k varu vodu, javorový sirup a máslo a přidejte cukr a sůl. Když se cukr rozpustí, odstavte ho z ohně, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Povrch dortu přelijte hotovým karamelem.
7) Podávejte karamelový cheesecake!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!