Sháníte báječný recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na zapečený bramborový koláč s houbovo-mrkvovou náplní a sýrem. Zvládne to úplně každý i začátečník v kuchyni!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečený bramborový koláč s houbovo-mrkvovou náplní a sýrem
Co budeme potřebovat:
Bramborové těsto:
- 500 g brambor
- 30 g másla
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 150 g mouky
Náplň:
- 1 cibule
- rostlinný olej – na smažení
- sůl – podle chuti
- 1 mrkev
- 500 g hub
- černý pepř – podle chuti
Ostatní:
- 150 g sýra
- čerstvý kopr – na zdobení
Jak budeme postupovat:
1. Brambory vložte do vroucí osolené vody a vařte na mírném ohni. Po uvaření je stáhněte z ohně, přidejte kostku másla a rozmačkejte, přilijte mléko a pokračujte v rozšťouchávání.
2. Do středu bramborové kaše rozklepněte vajíčko, spojte s ním kaši, osolte a stále míchejte.
3. Poté přisypte prosátou mouku a promíchejte, těsto by mělo být měkké a vláčné.
4. Připravte si pánev s olejem a vložte do ní cibuli nakrájenou nadrobno, osolte a smažte ji, dokud nebude průhledná. Pak přidejte nastrouhanou mrkev a pokračujte ve vaření a míchání.
5. Na jinou pánev dejte houby v půlměsíčcích, posypte je černým pepřem a na středním plameni je osmažte dozlatova.
6. Připravte si kulatou formu o průměru 22 cm vyloženou pečicím papírem a pomocí lžíce namočené do trochu oleje do ní rozetřete bramborové těsto.
7. Potom rozložte houby, cibuli s nastrouhanou mrkví a opět houby. Přikryjte alobalem, aby se huby nepřipálili.
8. Pečte v předehřáté troubě 50 minut při 180 °C – (dolní ohřev).
9. Po uplynutí doby pečení, koláč vyjmete z trouby a posypejte strouhaným sýrem.
10. Pečte dalších 7-10 minut při 180 °C – (horní ohřev).
11. Po uplynutí doby pečení koláč vyjměte z trouby a posypte čerstvým koprem.
12. Zapečený bramborový koláč s houbovo-mrkvovou náplní a sýrem podávejte s láskou, skvělou chutí a radostí.
13. Dobrou chuť!