Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme lahodný recept na pečené šťavnaté vepřové maso plněné zelím a cibulí. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to úplné každý, výsledek je ohromující!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečené šťavnaté vepřové maso plněné zelím a cibulí
Co budeme potřebovat:
- 1 kg vepřového masa
- olivový olej – na vymazání zapékací misky
Marináda na maso:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 0,5 lžičky koriandru
- 1,5 lžičky francouzské hořčice
- 1 lžíce medu
Plnění:
- 2 cibule
- 200 g kysaného zelí
Omáčka:
- šťáva z kysaného zelí s cibulí
- 1 lžíce mouky
- 0,5 lžičky mletý černý pepř
- 0,5 lžičky papriky
- 0,5 lžičky muškátového oříšku
- cukr – podle chuti
- sůl – podle chuti
Na zdobení:
- čerstvá petrželka
Příloha:
- bramborová kaše (nebo vlastní výběr)
Jak budeme postupovat:
1. Vepřové maso nakrájejte na řezy, ale ne úplně.
2. Připravte si mísu, nalijte do ní sójovou omáčku, přidejte sůl, černý pepř, koriandr, francouzskou hořčici, med a dobře promíchejte.
3. Marinádou potřete vepřové maso mezi řezy – úplně celé.
4. Cibuli nakrájejte na jemno a vymažte zapékací misku olejem. Poté cibuli rozprostřete do zapékací mísy a přidejte kvašené zelí bez šťávy.
5. Pak vepřové maso položte do mísy a mezi řezy naplňte zelí a cibuli, vytvoříte vějíř.
6. Propíchněte špejlí, aby se nerozpadlo a přikryjte alobalem.
7. Pečte v předehřáté troubě 70-80 minut při 180 °C.
8. Po upečení vyjměte maso z mísy a šťávu vylijte do mísy – rozmixujte, přidejte kvašené zelí s cibuli, ve kterých bylo, šťávou přelijte maso v míse a potřete marinádou, kterou jste připravili a použili na začátku.
9. Odeberte 0.5 l omáčky a zbylou vařte na mírném ohni za stálého míchání.
10. Do misky s 0,5 l omáčky dejte mouku a vlijte ji do omáčky v pánvi. Okořeňte mletým černým pepřem, mletou červenou paprikou, přidejte muškátový oříšek, cukr a sůl. Omáčku míchejte a vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
11. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda je maso upečené, a pokud ano, vyjměte ho z trouby, odstraňte špejle a nakrájejte ho na řezy.
12. Podávejte ho s bramborou kaší nebo s přílohou, kterou máte rádi, přelijte omáčkou a nakonec posypejte – ozdobte čerstvou petrželkou.
13. Dobrou chuť!