Solární světla na vaši zahradu – jaké typy známe? Inspirujte se

Solární světla využívají solární články, které přeměňují sluneční světlo na elektřinu. Seznamte se s různými typy solárních svítidel a jejich odlišnými vlastnostmi, které vám pomohou vybrat nejlepší způsob osvětlení okolí vašeho domu a zahrady pomocí solární energie.

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

V roce 1883 vynalezl americký vynálezce první solární článek, který měl pouze asi jednoprocentní elektrickou účinnost. V dnešní době jsou solární světla bezdrátová a lze je používat uvnitř i vně domu. Lze je během okamžiku nainstalovat a spolehnout se na ně i během zamračených dnů.

Zejména LED světla mohou vydržet 50 000-200 000 hodin a jejich životnost je delší než 20 let. Údržba je prakticky bezplatná, protože vyžadují pouze výměnu baterií každých 5-7 let.

Typy solárních světel:

Dekorativní solární světla

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Solární světla lze použít k osvětlení prostoru na dvoře nebo zahradě, abyste na ně dobře viděli, ale lze je použít i k dekorativním účelům. Existuje mnoho různých dekorativních solárních světel, z nichž si můžete vybrat v závislosti na stylu, který vás zajímá.

Při výběru dekorativních solárních světel je důležité mít na paměti, že budete chtít zvážit i jiné alternativy osvětlení a umožnit jim, aby byly jednoduše atraktivním doplňkem dvora. Mnohá z nich mají tendenci spíše svítit než být velmi jasná, a proto jsou skvělá pro přidání zájmu na váš dvůr, ale pravděpodobně vám neposkytnou spoustu světla.

Cestní solární světla

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Jedním z nejoblíbenějších typů solárních světel, které si můžete koupit, jsou světla na cesty.

Tato solární světla jsou obvykle velmi malá a budete jich chtít velké množství, abyste je mohli seřadit podél cesty k vašemu domu. Pokud jsou umístěna v oblasti, kde budou mít během dne hodně slunce, velmi snadno osvětlí cestu, takže návštěvníci a členové vaší rodiny budou moci snadno dojít až k vašemu domu.

Tato světla se obvykle dodávají na kolících, se závěsnými háčky nebo s přírubovými držáky, což usnadňuje jejich umístění tam, kde je chcete. Obvykle směřují své světlo dolů k zemi, což usnadňuje vidění, kam se budete procházet.

Skalní solární světla

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Jedním z důvodů, proč se lidé rozhodují pro solární světla skrytá ve skalách, je to, že nechtějí, aby jejich solární světlo bylo neuvěřitelně nápadné. Pokud chcete do okolí svého domu zahrnout solární osvětlení, ale nemáte zájem na tom, aby světla ubírala na kráse vaší krajiny, pak je použití solárních světel, která jsou uvnitř skal, vynikající volbou.

Ty můžete obecně zahrnout do terénních úprav, aniž by bylo zřejmé, že je v nich světlo. To usnadňuje získání osvětlení, které chcete a potřebujete, aniž byste obětovali způsob, jakým váš dvůr vypadá. Pro co nejlepší využití těchto světel se ujistěte, že je umístíte tak, aby světlo svítilo tam, kam je potřeba, ale aby solární panel nebyl tak zřejmý.

Solární světla pro osvětlení kroků

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Tato solární světla se dodávají ve dvou různých variantách. První z nich zcela eliminuje potřebu používat osvětlení cest, protože tyto ploché schůdky budete moci umístit na zem a světlo uprostřed bude svítit nahoru, abyste snadno viděli, kudy jdete.

Druhý typ schodišťového světla je ohnutý pod úhlem 90 stupňů, takže jej lze nainstalovat nad hranu schodů vedoucích na verandu nebo na terasu. Typ, který si vyberete, bude záviset na tom, zda si chcete udělat cestičku přes dvůr a přejete si plochá schodišťová světla, na která lze šlápnout, nebo zda chcete nainstalovat osvětlení nahoru po schodech, aby nikdo nezakopl, když vás přijde navštívit.

Nástěnná solární světla

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Jedná se o velmi oblíbený typ solárního osvětlení, který se používá k tomu, aby skutečně zlepšil vzhled vašeho domu, upozornil na vaši architekturu a zvýšil bezpečnost vašeho domu. Tato nástěnná svítidla lze obvykle instalovat na vnější stěnu vašeho domu a poskytnou vám příjemné světlo při západu slunce.

Musíte však zvážit, kde bude slunce ve vztahu k vašim světlům, abyste se ujistili, že vaše lampa bude v noci dostatečně jasná. Některá nástěnná solární svítidla vypadají úplně stejně jako tradiční elektrická svítidla. Představují ale skvělý způsob, jak každý měsíc ušetřit peníze za účty za elektřinu, což je důvod, proč se pro ně majitelé domů rozhodují.

Solární světlo na velký prostor

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Toto osvětlení se používá k osvětlení velmi velkého prostoru venku a zpravidla vyžaduje hodně elektřiny vzhledem k výkonu a velikosti žárovek. Na rozdíl od jiných typů světel, která lze přemisťovat a upravovat, jsou instalována napevno. Používají se k tomu, aby pomohla zvýšit bezpečnost místa po setmění nebo zvýraznila architekturu budovy.

Pokud se rozhodnete pro solární světla pro své reflektory, budete mít zpravidla nad samotným světlem velký solární panel, který zajistí, že vaše světlo bude dostatečně jasné a bude svítit po celou noc.

Terasová solární světla

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Může být obtížné atraktivně osvětlit terasu pro noční použití, pokud nemáte správná světla pro tuto práci. Z tohoto důvodu, pokud máte to štěstí, že máte terasu se zábradlím, budete se chtít ujistit, že si koupíte osvětlení, které se vejde podél okraje nebo zábradlí paluby. Tato světla vám poskytnou dostatek světla, abyste snadno viděli, kudy se po palubě pohybujete, aniž by hrozilo, že do něčeho narazíte nebo spadnete.

Při použití dostatečného počtu těchto světel vám skvěle poslouží jako zdroj veškerého světla, které potřebujete, abyste viděli, kde jste a kam jdete. Abyste však mohli vidět jemnější detaily, když je venku tma, možná budete chtít zvolit i jiné možnosti solárního osvětlení, například nástěnná světla.

Osvětlení adresy

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Pokud se rozhodnete pro solární osvětlení adresy, můžete zajistit, že každý, kdo v noci navštíví váš dům, bude znát vaši adresu a bude přesně vědět, kde se nachází. Tato zábavná světla se rozsvítí ve tvaru čísla vaší ulice, takže hosté snadno najdou váš domov i po setmění. Protože je lze nainstalovat na většinu míst, například na plot, bránu nebo strom, můžete si snadno přizpůsobit vzhled osvětlení – pokud je přes den dostatek světla, aby v noci svítilo.

Solární světla na sloupech veřejného osvětlení

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Solární světla na sloupech veřejného osvětlení jsou neuvěřitelně populární, protože majitelé domů si uvědomují, že představují skvělý způsob, jak si na dvoře užít vzhled tradičního sloupu veřejného osvětlení, aniž by se museli starat o přívod elektřiny. Dodávají se v různých stylech a velikostech, a pokud je na sloupek bezpečně a správně nainstalujete, nemusíte se obávat poškození solárního světla.

Při hledání světla na sloupek nezapomeňte vzít v úvahu styl a vzhled vašeho domu, protože tyto lampy se dodávají v řadě variant. Snadno si můžete vybrat ty, které jsou modernějšího nebo klasičtějšího designu, v závislosti na stylu, který chcete.

Povrazkové ( řetezové)

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Třpytivá nebo řetězová světla jsou na zahradě vždy oblíbená a představují zábavný způsob, jak osvětlit prostor. Neposkytují sice dostatečně silné světlo, aby se daly použít jako hlavní zdroj světla při pobytu venku, ale jsou skvělou volbou pro vytvoření příjemné atmosféry.

Když se rozhodnete pro řetězová světla, potěší vás, že je můžete snadno přesouvat z jedné oblasti do druhé podle toho, jak se mění vaše potřeby, protože je není třeba instalovat tak, jako jiné typy solárních světel. Když je nepoužíváte, můžete je snadno srolovat a uložit a zavěsit na stromy, ploty, zábradlí verandy nebo střechu, když chcete navodit atmosféru na večírku.

Ponorná solární světla do rybníků

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Rybníky mohou být v noci neuvěřitelně krásné, zejména když jsou osvětleny zevnitř. Pokud máte to štěstí, že máte u domu rybník a chcete ho osvětlit, pak je třeba vybrat pro tuto práci správná solární světla. Ponorná solární světla jsou skvělou volbou, pokud chcete mít možnost osvětlit své jezírko zevnitř, ale nechcete se starat o to, jak budete hospodařit s elektřinou do svých nových světel.

Venkovní solární světla

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Tento typ venkovního osvětlení má krátké jednotky, které jsou namontovány na zemi a mají světlo, které bude vyzařovat buď z horní části, nebo z boků. Používají se k osvětlení cest, schodů nebo chodníků a v případě potřeby je lze použít místo osvětlení cest. Protože se dodávají v řadě stylů, je zpravidla snadné najít takové, které budou ladit s celkovou estetikou vašeho domu a dvora.

Existují elegantnější varianty, které jsou vyrobeny z elegantního kovu, i takové, které jsou vytvořeny z betonu. Bez ohledu na to, zda si vyberete světelný patník, který je vysoký jen několik centimetrů, nebo takový, který je vysoký více než dva metry, můžete snadno najít světelný patník, který vám poskytne potřebné světlo.

Bodová solární světla

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Bodové světlomety jsou neuvěřitelně jasné a používají se k zaměření světla, které vydávají, na určitou oblast na dvoře nebo v domě. Většinou jsou navrženy tak, abyste je mohli snadno namontovat různými způsoby a nemuseli se starat o to, jak budete moci světlo natočit, aby dopadalo na váš dům.

Často můžete najít solární reflektory, které mají solární panel, který bude namontován na jiném místě než samotný reflektor. To vám umožní umístit solární panel na místo, kde bude mít nejvíce slunečního svitu, a zároveň můžete samotný reflektor umístit tam, kde potřebujete světlo. Obecně se jedná o velmi odolná světla, která jsou navržena tak, aby dlouho vydržela a bez problémů odolávala extrémnímu počasí.

Funkce:

Režim dvou funkcí

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Mnoho solárních svítidel se automaticky zapne, když se setmí, a ráno se zase vypnou. Existují ale i taková, která vám umožní mít nad světlem, které produkují, trochu větší kontrolu. Solární světla, která mají režim dvou funkcí, vám umožní vybrat si mezi slabým osvětlením na delší dobu nebo jasným osvětlením na kratší dobu. Díky této flexibilitě je snadné zajistit osvětlení, které potřebujete, i když se vaše potřeby mění.

Dálkové ovládání

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Chcete-li mít nad solárními světly co největší kontrolu a mít možnost je snadno zapínat a vypínat a přepínat mezi různými režimy, zvažte solární světlo, které je vybaveno dálkovým ovládáním. Díky dálkovému ovládání je ovládání přesného množství světla, které solární světlo vydává, a času, kdy se vypne, jednoduché.

Na rozdíl od jiných solárních světel, která jsou pouze zapnuta/vypnuta, si zamilujete kontrolu, kterou máte s tímto světlem, a skutečnost, že můžete světlo tak snadno ovládat pomocí praktického dálkového ovládání.

Přenosné

17 různých typů solárních světel na vaši zahradu
Zdroj: pinterest

Přenosná solární světla jsou ideální pro případ, že se chystáte kempovat nebo je chcete mít po ruce v případě nouze. Umožní vám tak vzít si světlo, které potřebujete, s sebou. Jsou dostatečně malá, abyste je mohli snadno sbalit do tašky na výlet.

Hledejte přenosné solární světlo, které umožňuje zapojit více LED žárovek, abyste bez problémů získali světlo, které potřebujete. Některá přenosná solární světla lze také před odchodem z domu nabít pomocí USB. To vám poskytne ještě větší kontrolu a zajistí, že budete mít světlo, které potřebujete při kempování nebo v případě nouze.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.