Máte doma jablka a nevíte, co s nimi? Dnes jsme tu pro Vás opět s nápadem na domácí jablečný koláč s jemnou citronovou příchutí. Připravte sobě i svým blízkým hříšně dobrý dezert z pouhých 8 ingrediencí! Rozhodně nebudete litovat, bude hotový za pouhých 30 minut.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Chutný jablečný koláč:
Co budeme potřebovat:
Pro náplň:
- 700 g jablek (4-5 ks)
Na těsto:
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8g)
- 1 špetka soli
- kůra z poloviny citronu
- 180-200 ml smetany ke šlehání
- 250 g mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (7-8g)
Jak budeme postupovat:
Připravte si náplň:
1) Oloupejte jablka a v samostatné míse nakrájejte jejich dužinu na větší kousky. Pokud chcete, můžete polovinu množství jablek nahradit hruškami.
2) Jablka posypeme 1-2 lžícemi mouky z celkového množství, promícháme a prozatím odložíme stranou.
Příprava těsta:
1) V samostatné míse vyšlehejte mixérem 3 vejce, vanilkový sáček a opražený cukr do světlé a nadýchané pěny.
2) Přidejte mletou sůl, kůru z poloviny citronu nebo pomeranče, smetanu ke šlehání a jemně promíchejte.
3) Smíchejte prášek do pečiva se zbytkem mouky, pak suchou směs přidejte k napěněné směsi a šlehejte mixérem na nejnižší rychlost, dokud nevznikne hladká hmota.
4) Do těsta přidejte jablka, jemně promíchejte a nalijte do formy vyložené silikonovým papírem, nebo pokud formu nemáte, vymažte ji tenkou vrstvou másla a vysypte moukou.
5) Jablečné těsto rozetřete do rovnoměrné vrstvy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 30-35 minut při 180 °C bez konvekce na druhé nebo třetí spodní příčce. Zkontrolujte propečení párátkem.
6) Koláč nechte vychladnout a poté jej vyjměte z formy.
7) Posypte je moučkovým cukrem a nakrájejte na klínky.
Dobrou chuť, přátelé, užijte si to nebe na jazyku!