Milovníci lískových oříšků zpozorněte! Pokud i vy stále hledáte inspiraci pro přípravu sladkého receptu, který vás nezklame, jsme tu pro Vás s lahodným ořechovým dortem! Kombinace lískových oříšků a čokoládového krému zanechá jemnou chuť a potěší i vaše blízké. Začněme tedy s přípravou – krémový dort s lískovými oříšky a čokoládovým krémem.
Krémový dort s lískovými oříšky a čokoládovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 vejce
- 120 g cukru
- špetka soli
- 100 g mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- 5 g prášku do pečiva
- 60 g lískových oříšků
Pro sirup:
- 20 g cukru
- 50 ml vody
Na krém:
- 200 g smetanového sýra (my jsme použili mascarpone)
- 200 g čokoládové pasty Nutella
- 200 ml smetany ke šlehání min. 30%
- 30 g lískových oříšků
Pro dekoraci:
- 60 g lískových oříšků
Těsto jsme upekli v kulatém plechu o průměru 18 cm.
Co budeme potřebovat:
Připravte těsto:
1) Vejce vyšlehejte se špetkou soli do pěny. Pak do nich postupně (ve 3 fázích) přidejte cukr a pokračujte v míchání po dobu 5-7 minut, dokud se nezmění v nadýchanou, objemnou a bělavou hmotu.
2) Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem. Míchejte stěrkou nebo špachtlí krouživými pohyby směrem nahoru.
3) Lískové oříšky rozemelte mixérem. Zapracujte je do těsta a stejně opatrnými pohyby je promíchejte stěrkou nebo špachtlí.
4) Dno formy vyložte pečicím papírem. Přeneste na něj těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
5) Pečte těsto asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6) Nechte je 15 minut vychladnout, pak je tenkým nožem oddělte od stěn formy a vyjměte je z formy. Počkejte, až úplně vychladne, a pak ho rozkrojte na 3 stejné díly (podélně).
Připravte sirup:
1) Cukr rozpusťte v horké vodě. Sirup nechte vychladnout.
Připravte krém:
1) Do hluboké mísy dejte smetanový sýr, čokoládovou hmotu a smetanu ke šlehání (vše studené, právě vytažené z lednice). Šlehejte je mixérem, dokud se neobjeví tuhé špičky.
2) Přidejte nasekané lískové oříšky a rozmixujte je. Promíchejte stěrkou.
Sestavte dort:
1) Vrcholky položte na talíř, pokapejte je připraveným sirupem a potřete krémem. Abyste předešli znečištění okrajů mísy, můžete je zakrýt proužky pečicího papíru.
2) Zbylým krémem potřete povrch a okraje dortu.
3) Dort ozdobte nasekanými lískovými oříšky pomocí mixéru.
4) Uložte do chladničky na nejméně 60 minut.
5) Pak ji naporcujte a s velkou chutí podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!