Pokud máte chuť na pořádnou dávku čokolády, doporučujeme Vám připravit následující čokoládový dort. Kombinace sušenek, arašídů a krému z hořké a bílé čokolády potěší všechny Vaše smysly. Hodí se pro každou příležitost. Navíc se nemusíte starat o pečení. Stačí dát dort ztuhnout do lednice a můžete podávat! Jednoduché, že? Připravme si tedy tento čokoládový skvost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort s krémem a sušenkami:
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 250 g křupavých sušenek
- 180 g pražených arašídů
Na krém:
- 750 ml mléka
- 3 vejce
- 260 g cukru (13 polévkových lžic)
- 60 g mouky (3 polévkové lžíce)
- 100 g másla
- 100 g hořké čokolády 50%
- 100 g bílé čokolády
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády 50%
- 50 ml mléka
- 50 g másla
Pro dekoraci:
- 100 g pražených arašídů
- 10 g hořké čokolády 50%
- 2-3 kapky rafinovaného slunečnicového oleje
Z těchto surovin získáte koláč o rozměrech 17 x 17 cm, výšce 7 cm a hmotnosti 2100 g.
Jak budeme postupovat:
1) Připravte si sušenky a nasekejte arašídy.
Připravte krém:
1) Vejce a cukr dejte do hrnce. Šlehejte do hladka.
2) Metličkou vmíchejte mouku a 150 ml studeného mléka, abyste zabránili vzniku hrudek. Vzniklou směs vlijte do vajec smíchaných s cukrem. Míchejte.
3) Přidejte zbývající mléko. Míchejte.
4) Hrnec postavte na mírný oheň a za stálého míchání stěrkou směs zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Poté snižte teplotu na minimum a za stálého míchání vařte 1-2 minuty od varu. Odstavte z ohně.
5) Do krému ihned přidejte studené máslo nakrájené na kousky (tím se sníží jeho teplota). Míchejte do hladka.
6) Polovinu vařící smetany (asi 640 g) nalijte na nasekanou hořkou čokoládu. Velmi dobře míchejte metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí a krém nebude hladký. Čtyři polévkové lžíce z něj odložte stranou a uložte do chladničky: později ho použijete na uhlazení okrajů dortu.
7) Zbylou smetanu přelijte do mísy a nechte ji mírně vychladnout (na 60 °C). Přidejte bílou čokoládu nakrájenou na kousky. Míchejte metličkou, dokud se nerozpustí a krém nebude hladký.
Krémy není třeba před sestavením dortu chladit: použijte je ještě horké!
Sestavte dort:
1) Na plech položte vrstvu sušenek tak, aby vznikl koláč o rozměrech 17 x 17 cm. Vyložte ji nastavitelným kroužkem vyloženým fólií. Pokud nemáte prstenec, můžete koláč připravit ve skleněné formě na pečení podle principu přípravy Tiramisu.
2) Poté pokračujte ve skládání dortu a přidejte následující vrstvené komponenty: 1/3 krému z hořké čokolády – 1/3 nasekaných arašídů – 1/3 krému z hořké čokolády – vrstva sušenek – 1/3 krému z hořké čokolády.
3) Na třetí vrstvu tmavého čokoládového krému rozetřete 1/3 pražených arašídů.
4) Poté navrstvíme následující složky: 1/3 bílého čokoládového krému – vrstvu piškotů – 1/3 bílého čokoládového krému – zbývající arašídy – zbývající bílý čokoládový krém – vrstvu piškotů.
Výsledkem bude dort se 4 vrstvami sušenek, 3 vrstvami arašídů, 3 vrstvami krému z hořké čokolády a 3 vrstvami krému z bílé čokolády.
Připravte polevu:
1) Mléko a máslo zahřejte téměř k bodu varu. Nalijte je na hořkou čokoládu nalámanou na kousky tak, aby byla zcela pokryta. Nechte je 30-60 vteřin působit a pak je metličkou rozmixujte dohladka.
2) Povrch dortu polijte polevou. Rovnoměrně rozetřete.
3) Dort uložte na 5-6 hodin do chladničky, aby ztuhl a zpevnil se.
4) Poté kroužek a acetátovou fólii z něj odstraňte. Okraje uhlaďte odloženým krémem.
5) Okraje koláče posypeme opraženými a rozdrcenými arašídy.
6) Do sáčku nebo plastového sáčku vložte 10g hořké čokolády a 2-3 kapky rafinovaného slunečnicového oleje. Zahřejte je ve vodní lázni a trochu je prohněťte mezi prsty, aby se spojily. Pak propíchněte horní část sáčku nebo tašky párátkem a rozpuštěnou čokoládu naneste v tenkých, náhodných, křížících se čarách na okraje povrchu dortu.
7) Dort s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!