Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tato ořechová roláda je ta pravá. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Ořechová roláda z kynutého těsta
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 80 g cukru
- 100 g másla
- 40 g čerstvého droždí
- 8 g vanilkového cukru
- 1 nastrouhaná lžička soli
Pro náplň:
- 400 g vlašských ořechů
- 120 g cukru
- 100-120 ml smetany na vaření nebo mléka
Ostatní:
- 1 vejce (na potření rohlíků před pečením)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Mouku prosejeme do hluboké mísy a uprostřed uděláme důlek.
2. Přidejte teplé mléko, cukr a rozdrobené droždí. Obalte je v mouce a nechte 10 minut působit. Kvasinky by se měly aktivovat a napěnit.
3. Přidejte vanilkový cukr a vejce. Trochu promíchejte.
4. Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo, sůl. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Když se začne oddělovat od mísy, přeneste ho na pracovní plochu a pokračujte v hnětení, dokud nebude hladké a nelepivé. Zároveň by mělo zůstat měkké.
5. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud nezvětší svůj objem 2-3 krát.
6. Připravte si náplň: Ořechy rozemelte v mixéru. Vložte je do mísy.
7. Přidejte cukr. Míchejte.
8. Postupně přidejte smetanu na vaření nebo mléko. Velmi dobře promíchejte.
9. Tvarujte roládu: Těsto jemně prohněťte. Rozdělte je na 2 stejné části. Nechte si malý kousek těsta na ozdobu.
10. Každý kousek těsta rozválejte na čtvercové těsto o tloušťce 3-4 mm.
11. Polovinu náplně rozetřete po povrchu, okraje nechte volné.
12. Přeložte 2 rovnoběžné okraje dovnitř a srolujte do ruličky.
13. Roládu položte na plech vyložený pečicím papírem a položte švem dolů.
14. Zbylé těsto rozválejte na tenký obdélníkový plát. Nakrájejte je na tenké proužky.
15. Roládu ozdobte proužky těsta. Pak ji nechte 30 minut odpočívat.
16. Pomocí štětce potřete rohlíky rozšlehaným vejcem.
17. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 170 °C. Pokud začnou příliš rychle hnědnout, přikryjte je fólií.
18. Roládu nechte vychladnout a přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou. Poté ji můžete nakrájet a podávat!
Přejeme dobrou chuť!