Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat odpolední posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na nepečený banánový cheesecake je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy a si budete připadat jako na obláčku.
Banánový cheesecake
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 110 g sušenek
- 60 g másla
Složení sýrové části:
- 2 banány
- 200 ml smetany ke šlehání min. 30 %
- 10 g rychle rozpustné želatiny + 50 ml studené vody
- 2 lžíce citronové šťávy
- 400 g smetanového sýra
- 100 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
Na banánové želé:
- 10 g rychle rozpustné želatiny + 50 ml studené vody
- 200 ml vody
- 2 lžíce citronové šťávy (30 ml)
- 60 g cukru
- 2 banány
Z těchto ingrediencí získáte cheesecake o průměru 16 cm a hmotnosti 1690 g. Pokud použijete formu o průměru 18, 20 nebo 22 cm, bude cheesecake méně vysoký.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte horní část: Sušenky rozmělněte mixérem. Vložte je do hluboké mísy. Přidejte rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte.
2. Dno formy (s odnímatelnými boky) vyložte pečicím papírem a boky acetátovou fólií. Přendejte do něj sušenkovou směs a rovnoměrně ji rozetřete. Skleničkou ho dobře přitlačte, aby vzniklo kompaktní těsto.
3. Připravte si sýrovou směs: Banán, citronovou šťávu a smetanu ke šlehání vložte do mísy mixéru. Mixujte do hladka.
4. Smetanový sýr, moučkový cukr a vanilkový cukr vyšlehejte mixérem do hladka.
5. Přidejte rozmačkané banány. Míchejte.
6. Rozpusťte želatinu ve studené vodě a nechte ji hydratovat. Poté je rozpusťte na mírném ohni, v bain-marie nebo v mikrovlnné troubě (po malých dávkách) a dávejte pozor, aby se nerozvařily. Přidejte ji ke směsi sýra a banánů. Velmi dobře promíchejte mixérem.
7. Směs nalijte do formy a rovnoměrně ji rozetřete.
8. Cheesecake uložte do chladničky alespoň na 2 hodiny, aby ztuhl.
9. Připravte želé: Rozpusťte želatinu v 50 ml studené vody a nechte ji hydratovat.
10. Do hrnce dejte 200 ml vody, citronovou šťávu a cukr. Vzniklý roztok zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
11. Sundejte z ohně a přidejte doň hydratovanou želatinu. Míchejte, dokud se želatina zcela nerozpustí.
12. Výsledný roztok nechte vychladnout na 50-60 °C.
13. Mezitím nakrájejte banány na kolečka o tloušťce 1 cm a položte je co nejkompaktněji na povrch cheesecaku.
14. Nalijte na ně tenkým proudem teplý roztok.
15. Banánový cheesecake uložte do chladničky na dalších nejméně 60 minut.
16. Pak ho vyjměte z formy a odstraňte z něj acetátovou fólii. Položte je na talíř.
Hotovo!
Přejeme dobrou chuť!