Receptů na ořechové koláče není nikdy dost! Inspirujte se receptem od naší babičky na fantastický ořechově-jablečný koláč se sladkým sněhem!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Ořechově-jablečný koláč se sněhem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladká mouka
- 3 ks čerstvý vaječný žloutek
- 0,5 kostky čerstvé droždí (20 g)
- 250 g máslo
- 50 ml mléko
- 50 g krystalový cukr
- 1 špetka sůl
Na náplň:
- 250 g mleté ořechy
- 250 g moučkový cukr
- 200 ml mléko
- 1 PL máslo
- 3 ks jablko
- 1 ks skořicový cukr
- džem
Na sněh:
- 3 ks čerstvý vaječný bílek
- 5 PL krystalový cukr
- 1 špetka sůl
Jak budeme postupovat:
1. Do trochy vlažného mléka rozdrtíme droždí a přidáme jednu lžíci cukru. Necháme kvasit.
2. Do prosáté mouky dáme žloutky, špetku soli, kvásek, zbylé mléko a máslo. Uhněteme a necháme přikryté kynout přibližně 30 až 40 minut.
3. Mezitím si připravíme nádivku. Mléko zahřejeme a necháme v něm rozpustit máslo. Přidáme mleté ořechy, moučkový cukr a dobře utřeme. Jablka očistíme, nastrouháme, ochutíme skořicovým cukrem a krátce podusíme na pánvi. Vmícháme do ořechové směsi.
4. Nakynuté těsto vyválíme a pomocí válečku ho přeneseme na vymazaný plech a trochu popícháme vidličkou.
5. Potřeme džemem a naneseme ořechovou směs. Uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů přibližně na 30-35 minut.
6. Z vaječných bílků a špetky soli vyšleháme sníh. Postupně vmícháváme po lžících krystalový cukr.
7. Přibližně 10-15 minut před dopečením koláč vyjmeme a potřeme sněhem. Snížíme teplotu a dáme dopéct.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.