Balík kysaného zelí je vždy skvělým začátkem cesty k dokonalému jídlu a my si nyní ukážeme přesně takový recept. Pojďme na to – závin s kysaným zelím a slaninou!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Závin s kysaným zelím a slaninou
- 1 balíček chlazené listové těsto (275 g)
- 300 g kysané zelí
- 200 g slanina
- 2 ks střední cibule
- 1 ks kapie
- 1 ks vejce k potření
- sůl, mletý pepř, majoránka, kmín celý
Jak budeme postupovat:
1. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
2. Ve větším hrnci dáme smažit na konci pokrájenou slaninu.
3. Když slanina pustí sádlo a bude téměř křupavá, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a porestujeme do sklovita.
4. Potom přidáme na kostičky nakrájenou kapii a minutku opečeme.
5. Nakonec přidáme scezené zelí, asi půl deci vody a zakryté necháme krátce podusit 5 – 7 minut.
6. Na pracovní desce rozbalíme již vyválený plát listového těsta. A když zelí vychladne natolik, aby nás nepálilo, rovnoměrně ho rozložíme na těsto a posypeme trochou voňavého majoránky.
7. Těsto podélnou stranou zavineme do rolády a přemístíme na plech vystlaný pečícím papírem (nebo použijeme papír přibalený v balíčku s těstem).
8. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a upečeme do zlatohněda – přibližně 20 minut.
Přejeme dobrou chuť!