Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na čokoládový dort na pánvi. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort na pánvi
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 3-4 lžíce medu
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 110 g másla
- 4 vejce
- 100-120 g cukru
- 2 lžičky kakaového prášku
- 200 g mouky
Na krém:
- 180 g cukru
- 3 lžičky mouky
- 1 vejce
- jednu lžičku vanilkového cukru
- 500 ml mléka
- 250-280 g měkkého másla
- 2 lžíce kakaového prášku (nepovinné)
Na čokoládovou ganáž:
- První varianta: 100 g čokolády + 3-4 lžíce rafinovaného slunečnicového oleje
- Druhá varianta: 100 g čokolády + 70 ml smetany ke šlehání
Jak budeme postupovat:
1. Připravte krém: V hrnci se silným dnem smíchejte cukr, vanilkový cukr a mouku.
2. Přidejte vejce a trochu mléka. Smíchejte do hladka.
3. Poté přidejte zbývající mléko. Velmi dobře promíchejte.
4. Za stálého míchání vařte smetanu na mírném ohni, dokud nezačne houstnout.
5. Přeneste je do čisté mísy a přikryjte je potravinovou fólií tak, aby přišly do přímého kontaktu s povrchem. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
6. Změklé máslo (při pokojové teplotě) šlehejte mixérem: 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.
7. Poté postupně vmíchejte uvařenou smetanu (po 1-2 lžících) a pokaždé promíchejte do hladka. Krém je připraven! Můžete ho použít tak, jak je, nebo do něj přidat kakaový prášek.
8. Připravte těsto: Med zahřejte v hrnci se silným dnem. Poté přidejte jedlou sodu a intenzivně míchejte, dokud směs nezpění a nezíská karamelovou barvu.
9. Přidejte máslo. Počkejte, až se za stálého míchání rozpustí.
10. Směs medu a másla stáhněte z ohně. Nechte vychladnout.
11. Vejce, cukr a špetku soli smíchejte metličkou, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté přidejte směs medu a másla. Smíchejte do hladka.
12. Postupně (ve dvou dávkách) přidejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem. Promíchejte stěrkou a lopatkou do hladka. Mělo by vzniknout husté těsto, které pomalu stéká ze stěrky.
13. Před pečením prvního těsta vymažte pánev o průměru 20 cm máslem. Na povrch rovnoměrně rozetřete 2-3 lžíce těsta.
14. Pánev přikryjte pokličkou a těsto vařte 4-5 minut na mírném ohni: povrch zůstane mírně tekutý. Poté ji otočte na druhou stranu a smažte dalších 15-20 sekund, dokud není zcela hotová.
15. Podobně připravte všechny vrchní části. Nechte je vychladnout.
16. Na kulaté formě o průměru 18 cm uhlaďte okraje těsta.
17. Sestavte dort: Těsto položte na plech a potřete ho velkou vrstvou krému.
18. Okraje a povrch dortu potřete zbylým krémem.
19. Po uhlazení okrajů koláče posypte okraje drobenkou z mletí zbývajících kousků.
20. Připravte čokoládovou ganáž: Do žáruvzdorné misky dejte nasekanou čokoládu a rafinovaný slunečnicový olej nebo smetanu. Za stálého míchání je zahřívejte ve vodní lázni, dokud se úplně nespojí (nebo v mikrovlnné troubě – v krátkých dávkách, po každé dávce míchejte a dávejte pozor, aby se nerozvařily).
21. Povrch dortu potřete čokoládovou ganáží.
22. Dort uložte na 1-2 hodiny do chladničky, aby ztuhl a zpevnil se.
23. Porcujte a podávejte!
Mega čokoládový dezert! Ideální recept pro ty, kteří nemají troubu!
Přejeme dobrou chuť!