Krok za krokem vám představíme skvělý recept na čokoládový dort bez másla. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort bez másla
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 260 g mouky
- 410 g cukru
- 85 g kakaového prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžičku soli
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 240 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 100 ml horké vody
- 8 g vanilkového cukru
Čokoládová poleva
- 240 g slazeného kondenzovaného mléka
- 130 g hořké čokolády
Na šlehačku:
- 300 ml smetany ke šlehání 30-35 %
- 90 g moučkového cukru
- 5 g kakaového prášku
Ostatní:
- drobená čokoláda nebo čokoládové lupínky – podle chuti
- čokoládový sirup – podle chuti
Koláč jsme pekli v obdélníkové formě o rozměrech 23 x 31 cm a výšce 7 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Do hluboké mísy dejte prosátou mouku, jedlou sodu, cukr, vanilkový cukr, kakaový prášek a sůl. Smíchejte dohromady.
2. Přidejte rozšlehaná vejce, mléko a rafinovaný slunečnicový olej. Míchejte metličkou do hladka.
3. Za stálého míchání postupně přilévejte horkou vodu do těsta.
4. Těsto přeneste na vymazaný plech. Rovnoměrně rozetřete.
5. Koláč pečte 45-50 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.
6. Nechte koláč vychladnout.
7. Připravte čokoládovou polevu: Zahřejte kondenzované mléko ve vodní lázni, aniž by se vařilo. Poté přidejte čokoládu nalámanou na kousky. Za stálého míchání zahřívejte. Odstavte z ohně.
8. Po vychladnutí do dortu udělejte dřevěnou tyčinkou (my jsme použili rukojeť špachtle) otvory, mezi kterými nechte 2-3 cm mezery. Poté povrch potřete čokoládovou polevou.
9. Dejte koláč na 30 minut do lednice, aby ztuhl.
10. Připravte šlehačku: Smetanu ke šlehání (studenou, právě vytaženou z lednice) šlehejte, dokud se neobjeví tuhé špičky.
11. Poté do něj přidejte moučkový cukr a kakaový prášek. Smíchejte do hladka.
12. Rovnoměrně rozetřete šlehačku a povrch dortu posypte čokoládovými lupínky nebo rozdrobenou čokoládou.
13. Koláč nechte v chladničce dalších 60 minut.
14. Porcujte a s velkou chutí podávejte. Pokud chcete, můžete každý kousek pokapat čokoládovou polevou.
Čokoládový dort připravený bez másla je hladký, vláčný a nadýchaný. K jeho přípravě nepotřebujete vzácné ingredience ani zvláštní dovednosti a výsledek vás nadchne. Je to ideální dezert na slavnostní večeři nebo rodinnou akci!