Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na hrnkový perník s karamelem je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Nebe v ústech!
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva na perník
- 1 lžíce kakaového prášku
- 0,75 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 0,5 hrnku nasekaných sušených brusinek – podle chuti
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 0,5 hrnku oleje
- 1 lžíce džemu nebo marmelády – podle chuti
Ostatní:
- máslo – na vymazání formy
- mouku – na vysypání formy
Pro zdobení:
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce másla
- 6 ks karamelových bonbónů (typu krovky)
- 0,5 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- džem nebo marmeláda na potření – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte máslem a posypejte moukou.
2. Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady. Dobře promíchané těsto rovnoměrně rozetřete na plech a pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut.
3. Zda je těsto upečené, zjistíte tak, že do něj zapíchnete dřevěnou špejli. Pokud je po vytažení suché, je těsto upečené. Pokud se těsto stále lepí na špejli, nechte ho ještě upéct.
4. Slazené kondenzované mléko vařte ve vodě asi 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Čokoládu na vaření rozpusťte spolu s máslem. Karamelové bonbony nakrájejte na malé kostičky.
5. Pokud nemáte čas kondenzované mléko “zkaramelizovat”, použijte již zkaramelizované – karamelové kondenzované mléko zakoupené v obchodě.
6. Upečený perník potřete džemem nebo marmeládou, potřete karamelovým kondenzovaným mlékem, posypte nasekanými ořechy a cukrovinkami. Nakonec na něj rozetřete rozpuštěnou hořkou čokoládu a nechte ztuhnout.
Přejeme dobrou chuť!