0Masové kuličky v rajčatové omáčce. Naprosto vynikající masové kuličky se sýrem, zeleninou a česnekem v aromatické rajčatové omáčce podle receptu známého francouzského šéfkuchaře Gennara Contalda.

Co budeme potřebovat:
Na omáčku:
- 1 střední cibule
- 1/2 mrkve
- celer a chilli papričky – nepovinné
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce slunečnicového oleje – nepovinné
- 50 ml červeného vína
- 2 plechovky (800 g) rajčat ve vlastní šťávě
- sůl a černý pepř – podle chuti
- 1 lžička cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička bazalky
Na masové kuličky:
- 500 g mletého masa
- 1 lžička soli
- černý pepř – podle chuti
- 2-3 stroužky česneku
- 20 g petrželky – hrst
- 3 lžíce strouhaného parmezánu (30 g) volitelně
- 1 vejce
- 1 sklenice čerstvé strouhanky
- 1 lžíce olivového oleje
Jak budeme postupovat:
1.Připravte omáčku. Cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky. Pokud chcete, přidejte chilli papričku.
2.Na pánev nalijte olivový a slunečnicový olej (nebo jen olivový), přidejte cibuli a mrkev a za občasného míchání je orestujte.
3.Nalijte víno. Alkohol se odpaří, ale chuť zůstane zachována.
4.Přidejte rajčata ve vlastní šťávě. Naplňte plechovku vodou a přidejte ji do omáčky tak, aby nebyla hustá. Rajčata rozmačkejte stěrkou.

5.Omáčku ochuťte solí, pepřem, cukrem a bazalkou. Promíchejte a přiveďte k varu.
6.Připravte masové kuličky: K mletému masu přidejte sůl, pepř, jemně nasekaný česnek, nasekanou petrželku, nastrouhaný parmazán, vejce a čerstvou strouhanku, kterou snadno připravíte mixérem: chléb rozlámejte na kousky a rozdrobte. Přidejte olivový olej a všechny ingredience dobře promíchejte.
7.Vytvarujte karbanátky velikosti vlašského ořechu a položte je na pomoučněnou plochu. Posypte je trochou mouky, aby se na nich při smažení vytvořila kůrčička. Pokud karbanátky připravujete v troubě, nechte je bez mouky. Smažené jsou však mnohem chutnější.
8.Do rozehřáté pánve nalijte olivový a slunečnicový olej, vložte masové kuličky a smažte je na středně vysoké teplotě, dokud nezhnědnou, asi 2 minuty z každé strany.

9.Pak je otočte, pánev přikryjte pokličkou a vařte dalších 5 minut na mírném ohni. Karbanátky by měly zůstat trochu syrové, během dušení v omáčce se propečou.
10.Omáčku rozmixujte vertikálním mixérem, aby byla hladká.
11.Karbanátky přendejte do pánve s omáčkou a vařte dalších 10-15 minut na mírném ohni. Omáčku můžete přikrýt pokličkou, ale dbejte na to, aby se nevařila příliš horká.

Přejeme vám dobrou chuť!