Tento vynikající recept na domácí koblihy se skvěle hodí k lahodné voňavé kávě a domácímu horkému čaji. Vy i vaše děti si je zamilujete a budete je dělat častěji. Jsou vynikající a jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá.
Co budeme potřebovat:
- 250 g chlebové mouky
- 35 g cukru
- 1 lžička instantní droždí
- 1/3 lžičky změkčovače chleba (nepovinné)
- 1/2 lžičky soli
- 30 g másla nebo margarínu
- 15 g sušeného mléka
- 140-150 g = 1 žloutek a studená voda
- olej – na smažení
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte mouku, cukr, instantní droždí, změkčovač chleba, sůl a promíchejte.
2. Pak přidejte sůl, máslo nebo margarín, sušené mléko a znovu promíchejte.
3. Žloutek a vodu dejte do jiné mísy a nalijte do mísy k ostatním přísadám a smíchejte mixérem. Těsto by mělo být pružné.
4. Těsto položte na čistý povrch a rozdělte na 12 stejných dílů.
5. Těsto rychle a pevně rozválejte. Vytvarujte koule a jejich spodek posypte moukou. Koule přikryjte potravinovou fólií a utěrkou. Nechte je 40-60 minut odpočívat.
6. Deset minut před smažením jich odkryjte. Teplota smažení je 170 až 180 °C. Nízká až střední teplota.
7. Pokud se objeví bubliny, vyfoukněte je špejlí.
8. Pečte je z obou stran dozlatova.
9. Po vychladnutí udělejte na boku otvor a koblihy naplňte čokoládou nebo nutellou podle vlastního výběru.
10. Můžete je také posypat moučkovým cukrem, ale nemusíte.
11. Zůstanou měkké po dobu 3 dnů.
12. Podávejte je s láskou a skvělou chutí.