Kdo by nemiloval perníčky! Jedná se pravděpodobně o nejoblíbenější cukroví dětí i dospělích. A není se čemu divit. Po snědění chuťové pohárky plesají, a proto nikdy nekončíme jedním kusem. V dnešním příspěvku jsme si proto pro Vás připravili jednoduchý recept na medové perníčky, které jsou měkké ihned po upečení.
U nás je děláme každým rokem a nyní jsme si pro Vás nafotili celý postup, abyste si na této delikatese pochutnali i ve Vašech domovech!
Ingredience:
- 375g hladké mouky (např. pšeničné)
- 150g moučkového cukru
- 100g medu
- 2 vejce
- lžička perníkového koření
- lžička jedlé sody
- kůra z půlky citronu
- můžete přidat i špetku skořice
Postup:
(1) Všechny ingredience smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto.
(2) Těsto zabalíme do igelitového sáčku nebo do potravinové fólie a necháme přes noc uležet v lednici.
(3) Chladné těsto si rozdělíme na tři části, postupně všechny vyválíme a můžeme vykrajovat. Protože je v těstu med, při válení využijeme například igelitový pytlík, aby se nám nelepilo.
(4) Vykrojené perníčky srovnáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě po dobu cca 8 minut na 180°.
(5) Po vytažení z trouby perníčky ještě na plechu potřeme rozšlehaným žloutkem nebo bílkem, aby se nám hezky leskly. Necháme vychladnout a můžeme se pustit do ochutnávání!