Tip na originální fasádu, která nezestárne

Fasáda na dům je záležitost, kterou je třeba důkladně promyslet. Pokud stále ještě nevíte, kterou pro svůj dům zvolit, inspirujte se naším článkem. A pokud zrovna neplánujete nic předělávat a nestavíte, nevadí, uvařte si kávu a udělejte si pauzu na pozvednutí ducha něčím, co se opravdu povedlo – prohlédněte si cihlové fasády domů realizovaných v ČR.

tip na originální fasádu, která nezestárne
Zdroj: westbrick.cz

Lety prověřená klasika i moderní volba 

Cihlová fasáda je druh lícového zdiva, které se odedávna používalo v zemích, kde by omítka kvůli povětrnostním podmínkám dlouho nevydržela. Cihla odolá dešti, větru, je mrazuvzdorná a má vysokou pevnost. Právě proto je lícové zdivo tolik rozšířené v sychravé Velké Británii, Irsku, ale také v přímořské Belgii, nížinatém Německu nebo skandinávských zemích.

Cihla je generacemi ověřený přírodní materiál, který se kromě dlouhověkosti a stálobarevnosti vyznačuje i bezúdržbovostí. 

Podle typu výroby si můžete vybrat ze dvou variant, ražené lícové cihly se vyrábějí ražením hlíny do formy předem vysypané pískem – tím se na cihle vytvoří zvrásněná rustikální struktura a cihla vypadá, jako by byla dělaná ručně.  

Naopak tažené lícové cihly vznikají tažením cihlářské hlíny ze šnekového lisu a díky tomu získávají přesný a pravidelná tvar. 

Cihlové obkladové pásky

Na procházce jste viděli dům z krásných pálených cihel, ale vy už máte postaveno. Přitom je patrné, že by se u vaší levandulové zahrádky laděné do provensálského stylu cihly na domu tolik vyjímaly. Nedá se nic dělat, nebo ano? 

Díky současným trendům ve stavebnictví to možné je – řešením mohou být cihlové obkladové pásky.

Cihlové obkladové pásky si zachovávají stejně vlastnosti, kterých si člověk cení na cihlách. Vyrábí se totiž nařezáním ražené nebo tažené lícové cihly. Vynikají proto také bezúdržbovostí a dlouhověkostí a jejich předností je i nižší pořizovací cena.

Všestranné využití

Pomocí obkladových pásek můžete docílit na fasádě nejrůznějších kombinací materiálů. Jelikož se jedná o povrchovou úpravu fasády, bez problému s nimi obložíte i dřevostavbu.

Dobře budou fungovat i jako finální vrstva zateplovacího systému fasády. 

Obkladové pásky mají široké využití jak v exteriéru, kde se s nimi dá vedle fasády obložit i plot, tak v interiéru. Uvnitř se nejčastěji používají k obkladům zdí a krbů.

I přesto, že mají obkladové pásky jen jednu pohledovou stranu, při použití speciálních rohových pásků lze i tímto způsobem docílit generacemi prověřeného vzhledu pravé cihlové zdi.

Vybrat to nejlepší

Cihly a obkladové pásky se dnes vyrábí v široké škále barev. Vybírat můžete také z různých povrchů – od hladkého až po rustikální. 

Když se tedy dostanete k tomu, pro jaké cihlové obklady se rozhodnout, je o čem přemýšlet. Variant je skutečně mnoho – a to nejen barev, ale i možností samotné úpravy. 

Obložit cihlovými pásky celý dům? Nebo jen spodní patro? Celkový dojem domu dokáže přetransformovat navíc i malá úprava. 

Do výše zmíněného provensálského stylu se budou hodit spíše krémové cihly, naopak typická červená cihla pravděpodobně propůjčí domu konzervativní nádech a vážnost. Světle šedá barva s hnědými odstíny může člověka přenést až do vzdálené západofrancouzské Bretaně, moderní jsou také cihlové pásky natřené bílou barvou evokující pobyt v přímořské Skandinávii. 

Při výběru je přirozené tíhnout k tomu, co se člověku líbí, vhodné je ale také respektovat prostředí, ve kterém stavba stojí, v případě interiéru přemýšlet nad tím, jestli by se nový prvek se stávajícími doplňoval a ne naopak. 

Nová fasáda vydrží, pokud možno, dlouhá léta. Abyste později nemuseli litovat, zvažte u takové akce spolupráci s odborníky, kteří mají mnohaleté zkušenosti.