Oblíbené domky pro zvířata z Vimperka 

Rozhodli jste se, že si chcete domů pořídit mazlíčka. Není se čemu divit, domácí mazlíček, ať už je to křeček, králík nebo věční favorité pes s kočkou, se vám za vaši péči odvděčí svou oddaností a láskou jako málokdo. 

oblíbené domky pro zvířata z vimperka 
Zdroj: pixabay.com

Na takovou událost je potřeba se ale pořádně připravit. Aby to skutečně fungovalo a abyste zvířátku zajistili všechny jeho potřeby, je nutné pro něj připravit spoustu věcí.

V našem článku proto najdete hned několik tipů na vhodný domek, ve kterém vaše zvířátko najde klid a může v něm spokojeně odpočívat. 

Domky pro králíky

Děti vás tak dlouho přemlouvaly, že chtějí zvířátko, až jste jim dovolili králíčka. Bylo to rozumné rozhodnutí, především, co se financí týče. Králík – zvláště pak jeho zakrslá varianta, která se mnohem lépe hodí do dětského pokojíčku, má menší požadavky na prostor, množství stravy i domek na spaní. 

Domky pro králíky jsou dostupné v různých velikostech. Králičí domky najdete v obchodech často ve společné sekci s hlodavci, protože velikostně by měl stačit stejný domek jak zakrslému králíčkovi, tak dospělému morčeti. 

Až králíkovi nový domek pořídíte, vystelte jeho nový příbytek čerstvým senem, ať se tam zvířátko může schovat a zároveň si dát dobrou svačinku. Tak si s místem spojí pozitivní emoce a bude tam chtít trávit čas.

Některé domky disponují i jeslemi na seno, což umožňuje zvířátku přijít k domečku a najíst se i zvenku.

Zpestřením pro vašeho domácího mazlíčka může být domek ze sušené trávy, který se mu ovšem může natolik zalíbit, že ho láskou sní. Na druhou stranu, i zvířata si zaslouží dárečky, a takový králíka nebo morče rozhodně potěší.

Boudy pro kočky

Kočky ocení útulné doupátko a to u vás doma ani nemusí být rušno. Kočky to prostě přirozeně milují. V přírodě se schovávají většinou v dutinách stromů a číhají tam na svou kořist. Mají to zakódováno v genech, takže doma nevynechají jakoukoliv příležitost se zkusit někam vtěsnat. 

V domácnosti to může být papírová taška, krabice, buben od pračky nebo třeba skříňka u kuchyňské linky, kterou se naučily samy otevírat. Nejeden majitel kočky může sdílet historku, jak se svého chlupatého miláčka lekl, protože nečekal, že na něj vyskočí zrovna z prádelního koše.

Jako vhodná alternativa místečka na spaní poslouží také útulná bouda pro kočky.

K domečku doporučujeme pořídit i škrabadlo, které by měla mít kočka ideálně v každé místnosti. Tím se vyhnete tomu, že si bude kočička brousit drápky o vaši pohovku nebo dřevěný nábytek v obývacím pokoji. 

Kočky navíc milují výšky, ocení proto jakoukoliv poličku, na kterou si budou moct vyskočit a pozorovat dění na zemi.

Psí boudy

Pokud člověk zrovna není kutil, aby svému psovi vyrobil boudu vlastnoručně, uvítá, že se psí boudy dnes dají pořídit za slušnou cenu. 

Pejsek, který je venku celoročně, má k pobytu venku přizpůsobenou srst, ale i tak bude mít radost, když mu do boudy dáte navíc například staré deky, případně boudu zaizolujete.

Někteří pejsci jsou trochu tvrdohlaví, takže se do svého domečku půjdou schovat pravděpodobně jen tehdy, bude-li venku pršet nebo pokud jim nic jiného nezbyde. Je to prostě jejich psí nátura. 

K tomu, aby si pejsek na svou novou boudu snadněji zvykl, můžete přispět tím, že mu do ní dáte pamlsky. Můžete si k nové boudě také nejdříve sednout a trávit v okolí psí boudy s pejskem čas.

Pes by měl postupně začít vnímat pobyt v boudě jako běžnou věc.

Poslední tip na to, abyste zvýšili šanci, že se pejskovi bude v nové boudě líbit, je nepodcenit její umístění. Psí bouda by měla být na zahradě umístěna tak, aby z ní pes viděl na vchodové dveře do domu i bránu do ulice. Proč? To je jednoduché – jinak by svou roli hlídače nemohl úspěšně vykonávat.