Dochází Vám inspirace co upéct pro rodinu nebo známý? Vyzkoušejte tento jablečný koláč s kefírem, který je velmi jemný, lahodný a voňavý. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Pojďme na to.
Co budeme potřebovat:
- 200 ml kefíru
- 200 g másla
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- vanilín
- špetka soli
- 1/2 čl sody bikarbony
Na náplň:
- 900 g jablek
- 100 g hrozinek
- 100 g ořechů
- 100 g kr. cukru
- 1 ČL skořice
- kůra z 1 citrónu
Na polevu:
- 4 PL kakaa
- 4 PL kr. cukru
- 100 ml mléka
- 30 g másla
Jak budeme postupovat:
1) Změklé máslo nakrájíme na kostky a smícháme s prosátou moukou. Mícháme rukou, dokud se složky nespojí v drobenku.
2) Do mísy si nalijeme kefír, přidáme sodu, vanilín s cukrem podle chuti a spolu s žloutky vypracujeme na kompaktní hmotu.
3) Kefírovou hmotu následně nalijeme k drobence a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit do lednice na 40 minut.
4) Dále si očistíme jablka a nastrouháme je na hrubém struhadle. Přidáme skořici, citronovou šťávu i kůru, hrozinky a ořech dle chuti. Nakonec ještě přimícháme cukr.
5) Těsto si rozdělíme na tři části a každou část vyválíme na velikost plechu. Pomocí papíru na pečení se nám bude těsto lépe přenášet.
6) Těsto přeložíme na plech tak, aby byl papír na pečení navrchu a poté ho sundáme. Těsto po okrajích přitlačíme a navrstvíme část náplně. Takto položíme další plát a opět náplň. Vše zakryjeme poslední částí těsta. Okraje zatlačíme.
7) Pečeme v předehřáté troubě při teplotě na 180 stupňů dozlatova cca 30 min.
8) Mezitím si připravíme polevu tak, že smícháme v hrnci všechny suroviny na polevu kromě másla a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nakonec přimícháme máslo a necháme vychladnout.
9) Nakonec polejeme koláč polevou a necháme ztuhnout.
Přejeme Vám dobrou chuť!
VIDEO NÁVOD:
Sdílejte tenhle fantastický recept na jablečný koláč s kefírem i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou recept na jablečný koláč s vanilkovým krémem.