Vánoční cukroví – laskonky s kávovým krémem

Říká se, že dobré vánoční cukroví utužuje vztahy. Tak proč si nenaplánovat večerní posezení s přáteli nebo rodinou a nepřipravit něco opravdu výjimečného? Tento recept na vánoční cukroví – laskonky s kávovým krémem je tím pravým. Se šálkem skvělé kávy nebo čaji si budete připadat jako na obláčku.

Vánoční cukroví – laskonky s kávovým krémem
Zdroj: iStockphoto

Co budeme potřebovat:

  • 5 vaječných bílků
  • 350 g krystalového cukru
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru

Krém:

  • 250 g másla
  • 0,5 plechovky karamelizovaného kondenzovaného mléka
  • 3 lžíce kávy
  • trochu moučkového cukru

Na zdobeni:

  • 50 g čokolády

Jak budeme postupovat:

1. Bílky smíchejte s cukrem ve vodní lázni a šlehejte, dokud nebudou tuhé a krémové. Šlehejte déle – sníh musí být pevný a horký na dotek.

2. Mleté ořechy a prosátý moučkový cukr smíchejte a vmíchejte do tuhého sněhu.

3. Lískové oříšky rozložte na plech vyložený pečicím papírem na silikonovou formu na laskonky.

4. Nejprve je sušte 15 minut při teplotě 120 °C, poté snižte teplotu na 80 °C a sušte dalších 15 minut.

5. Než laskonky opatrně oddělíte, nechte je na papíře vychladnout.

6. Krém: Uvařte překapávanou kávu nebo espresso a nechte vychladnout.

7. Změklé máslo vyšlehejte se třemi lžícemi kávy do pěny a pak do něj zašlehejte karamelizované mléko.

8. Pokud není krém dostatečně tuhý, přidejte trochu prosátého moučkového cukru a znovu vyšlehejte. Nakonec krém nechte ještě asi 30 minut v chladničce.

9. Pak ho buď rozetřete cukrářským sáčkem, nebo ho rozetřete nožem na laskonky a přiložte další.

10. Nakonec lískové oříšky pokapejte rozpuštěnou čokoládou a uložte na chladném místě.

11. Podávejte je s láskou a skvělou chutí.