Probuďte trávník ze zimního spánku

I přesto, že nedávno teprve začal podzim, můžete už teď myslet na to, jak dát trávník na vaší zahradě po zimě zase do pucu. Poradíme vám, na co se zaměřit, jak se o trávník postarat s příchodem jara, a dozvíte se, k čemu slouží vertikutátory.
probuďte trávník ze zimního spánku

Proč není trávník po zimě zrovna v kondici?

Trávník a půdu pod ním během zimy ovlivňuje několik nežádoucích faktorů. Kvůli sněhové pokrývce, spadanému listí a dlouhodobému vlhku se v trávě mohou tvořit plísně, které pak zanechávají holá a nevzhledná místa.

Trávníku neprospívá ani časté střídání okolní teploty. Dejte si pozor i na vápnění trávníku před zimou, které se provádí při příliš kyselém pH půdy. V opačném případě je vápnění naprosto zbytečné a půdě může spíše uškodit.

Co můžete udělat pro obnovu trávníku po zimě?

Pokud chcete mít zahrádku jako ze žurnálu, je potřeba se o ni s láskou a pravidelností starat. To zahrnuje pravidelné sečení, hnojení, odstraňování plevele, mechu a suché trávy a v neposlední řadě také provzdušňování pomocí vertikutátoru.

probuďte trávník ze zimního spánku

Co je vertikutátor?

Vertikutátor je velkým pomocníkem při provzdušňování půdy. Jedná se o zahradní techniku vzhledově podobnou klasické sekačce na trávu. Použití je ovšem jiné.

probuďte trávník ze zimního spánku

Co vertikutátor umí?

  • Podporuje růst krásného a zdravého trávníku.
  • Zajišťuje trávníku přísun potřebného čerstvého vzduchu.
  • Dodává trávníku více světla vody.
  • Zbaví trávník škodlivého plevele, mechu a plsti.

probuďte trávník ze zimního spánku

Jak vybrat ten správný vertikutátor?

Stejně jako u zahradních sekaček, i u vertikutátorů můžete vybírat ze 3 základních typů:

  • Elektrický – kvůli nutnosti připojení kabelu do elektrické sítě tento model využijete spíše na menších a středně velkých travnatých plochách. Výhodou těchto strojů je však nízká váha, malá hlučnost a nenáročná údržba.
  • Benzínový – s tímto typem vertikutátoru hravě obstaráte i větší a členitější pozemky. Vyznačuje se silným motorem a vysokým výkonem. Uděláte tak více práce za kratší čas.
  • Akumulátorový – AKU zahradní technika čím dál víc získává na oblibě. Při práci totiž nezavazí žádný kabel, protože provoz těchto strojů zajišťuje akumulátor (baterie), který se během nečinnosti nabíjí pomocí elektrické sítě.

probuďte trávník ze zimního spánku

Jaké další parametry hrají u vertikutátoru roli?

  • šířka záběru stroje (přibližně od 30 do 50 cm),
  • pracovní mechanismus stroje (nože či drápky),
  • sběrný koš na trávu (má ho či nemá),
  • dostupnost náhradních dílů.

Šířka záběru vertikutátoru

Tady platí stejné pravidlo jako u zahradních sekaček. Čím větší je šíře záběru stroje, tím rychleji a větší travnatou plochu obstaráte. Šíře se pohybuje v rozmezí od 35 do 50 cm. Elektrické vertikutátory mají obvykle menší záběr, oproti tomu benzínové modely disponují záběrem širším.

Pracovní mechanismus vertikutátoru

Vybírat můžete mezi vertikutátory s rotační hřídelí obsahující ostré nože, či drápky. Stroje s drápky se příliš nehodí pro samotnou vertikutaci, ale používají se především k odstranění mechu a nahromaděné plsti z povrchu trávníku.

Naopak modely s noži slouží k hloubkovější vertikutaci a odstraňují z půdy zbytky trávy a rostlin. Vertikutační nože mají obvykle hvězdicový nebo trojúhelníkový tvar. V průběhu vertikutace se nože zarývají 2 až 3 mm hluboko do povrchu.

probuďte trávník ze zimního spánku

Co dalšího můžete pro dokonalý trávník udělat?

O trávník samozřejmě doporučujeme, kromě zimního období, pečovat po celý rok. Na jaře mu však dopřejte přece jen o něco větší a svědomitější péči.

Zatočte s plísněmi!

Plísně napadající trávník nejsou po zimě nic neobvyklého. Když už se objeví, je důležité je z trávníku odstranit. V tom vám pomůže fungicidní přípravek, například ve formě postřiku. Tyto přípravky si poradí s několika druhy plísní (plíseň bramborová, šedá apod.), padlím, rzí nebo nekrotickou chorobou antraknóza, která na trávníku a rostlinách zanechává nevzhledné tmavé, kruhovité skvrny.

Pravidelně sečte

První jarní sečení doporučujeme započít ve chvíli, kdy teplota vzduchu vystoupá na cca 8 °C, tedy než půda proschne a tráva vyroste alespoň do výše 8 cm. Před samotným sečením shrabejte všechno popadané listí a jiné nečistoty, které se přes zimu na trávníku nastřádaly.

Nezapomínejte na hnojení

Travní hnojiva s obsahem fosforu a dusíku podporují růst a prokořeňování trávy i rostlin. Hnojení prospívá i barvě trávy a listů, které jsou tak krásně zelené po celý rok. A jak poznáte, že trávníku chybí dusík? Jednoduše. Je vybledlý, prořídlý a roste pomalu. Myslete na to, že hnojivo je potřeba aplikovat rovnoměrně, jinak bude trávník pravděpodobně flekatý.

Tip na závěr

Jestliže doma topíte dřevem a nevíte, co s popelem, který ze dřeva zbyde, použijte jej k hnojení. Buď samostatně nebo jej smíchejte s vodou a tou pák trávník nebo rostliny zalévejte.