Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za chuťovku, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Připravte si bramborové tyčinky s dresinkem, které si každý zamiluje.
Co budeme potřebovat:
- 200 g brambor
- 250 ml mléka
- jedno vejce
- 300-400 g hladké mouky
- 5 g sušeného droždí
- 3 g cukru
- 10 g soli (nebo podle chuti)
- 2 g papriky
- 2 g česneku
- zelenina – podle chuti
- olej – na smažení
Na omáčku:
- 100 g fermentované smetany
- zelenina – podle chuti
- stroužek česneku
- 10 ml sójové nebo worcesterské omáčky
Jak budeme postupovat:
1.Brambory uvařte ve slupce (v mírně osolené vodě). Oloupejte je a dobře rozmačkejte šťouchadlem.
2.Do horké kaše přidejte studené mléko a velmi dobře promíchejte. Pokud bramborová kaše stihla vychladnout, přidejte k ní teplé mléko.
3.Přidejte cukr a sušené droždí. Míchejte.
4.Přidejte vejce. Míchejte.
5.Přidejte nasekanou zeleninu, sůl, granulovaný česnek a papriku. Míchejte.
6.Přidejte asi 200 g prosáté mouky. Dobře promíchejte.
7.Přikryjte těsto pokličkou a nechte ho na teplém místě kynout 60-90 minut, dokud nezvětší svůj objem 2-3krát.
8.Po vykynutí je těsto tekutější. Proto do něj přidejte dalších 100-200 g mouky, aby se vrátil do původní konzistence. Jinak budou bramborové tyčinky po usmažení příliš mastné.
9.Těsto přendejte do sáčku. Odřízněte horní část tak, abyste získali otvor o průměru 5-6 mm.
10.Bramborové tyčinky vytvarujte tak, že sáček stlačíte a těsto vystřihnete nůžkami. Vložte je přímo do velkého množství horkého oleje.
11.Každou porci bramborových tyčinek smažte 3-4 minuty, dokud pěkně nezhnědne, na prudkém ohni a za stálého míchání.
12.Bramborové tyčinky přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečný olej. Všimněte si, že neabsorbují mnoho tuku!
13.Připravte omáčku: Smíchejte fermentovanou zakysanou smetanu s jemně nastrouhaným česnekem, nasekanou zeleninou a worcesterskou nebo sójovou omáčkou.
14.Bramborové tyčinky podávejte s omáčkou. Jsou mnohem chutnější než hranolky!
Přejeme vám dobrou chuť!