Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na lahodný koláč s jablky a mascarpone. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost.
Recept na lahodný koláč s jablky a mascarpone:
Co budeme potřebovat:
Plech na pečení 24 × 24 cm
- 1 velký balíček sušenek
- 1 kg jablek
- 2 pomerančová želé
- 250 g mascarpone
- 200 g čokolády (mé oblíbené)
- 330 ml 30% smetany
- 2,5 lžičky želatiny (nepovinné)
Jak budeme postupovat:
- Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kousky a osmažte na pánvi s trochou vody. Do vařících jablek přidejte 2 želé a důkladně promíchejte. Odstavte a nechte vychladnout.
- Čokoládu rozdrobte a rozpusťte v hrnci na mírném ohni – dávejte pozor, aby se nepřipálila. Odstavte a nechte vychladnout.
- Dno plechu vyložte pečicím papírem a na něj naskládejte sušenky.
- Jablečnou směs rozetřete na sušenky.
- Krátce zašlehejte mascarpone, pak přidejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu a promíchejte. Jablka přelijte lžící krému. (Případně můžete na jablečnou směs položit piškoty a poté čokoládový krém). Těsto dejte do chladničky,
- Smetanu ušlehejte do tuha, pak můžete přidat vychlazenou želatinu (rozpuštěnou ve 100 ml vroucí vody) a vytvořit tuhé těsto.
- Vyjměte dort z chladničky, potřete ho čokoládovým krémem a dejte zpět do chladničky – nejlépe přes noc.